Hålla liv i gammalt hantverk

Döm om min lycka när jag kom hem och i den digra posthögen fann ett exemplar av Sam Svenssons legendariska Handbok i sjömansarbete, i fjärde upplagan från 1959 med dess fantastiska illustrerade pärm klädd i grov väv.

Boken, som är just en handbok i gammaldags sjömansarbete, redogör på ett mycket pedagogiskt vis och med ymnigt förekommande illustrationer för hur man hanterar olika typer av sjömansverktyg, hur man underhåller träbåtar, hur man hanterar tågvirke och sömmar segel, hur man hanterar vajrar och annat som man behöver kunna till sjöss. I mångt och mycket handlar det om färdigheter som håller på att gå förlorade idag.

Språket i boken är närmast en orgie i funktionalistisk prosalyrik. Smaka bara på inledningen till avsnittet om taglingar i kaptilet ”Arbeten med tågvirke”:

”Taglingar påläggas alltid mot tågvirkets slagning, varvid de samsa åt, när repet vill slå upp sig. Mindre och enklare taglingar läggas med en rundtagling, till vilken ett enkelt segelgarn användes. Detta lägges parallellt med trossen med ena ändan utefter trossens ända. Med den andra tagas törnar runt trossen inifrån och utåt, varvid segelgarnets första ända lindas över. Rundtörnarna läggas tätt intill varandra och halas snålt från garnets båda ändar. Sedan 5 á 6 törnar pålagts, lägges garnets andra ända intill taglingen parallellt med trossen med ändan åt motsatt håll och med garnets buklt tagas ytterligare 6 á 8 törnar runt trossen och garnets båda ändar. Sista törnarna hållas fast med vänstra handens tumme och pekfinger medan resten av bukten halas fast igenom, varpå ändarna kapas av.”

Glasklart eller hur? Det är bara att sätta igång!

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Ja vart har sjömannen tagit vägen?
    Inga visor om honom görs längre.Ingen litteratur görs om honom.Han som hade en flicka i varje hamn.

  2. Tjenare Lars Anders kan du tipsa mig om hur i all världen du fick tag i den boken jag letar febrilt efter den men vet ej vart den går att finna.Har seglat till sjöss sen jag slutade skolan för 33 år sen och seglar nu inom offshore i Norge betydligt bättre betalt samt mindre jobb.Jag behöver fräscha upp mina kunskaper då det mesta av sjömansarbetena har försvunnit och har nu betydligt mer tid till sånt.Hoppas du kan hjälpa mig ang detta tack på förhand.

    MVH Christer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.