Antologien ”Under omprövning” i media

Det är glädjande att kunna notera att antologien Under omprövning (Axess / ATLANTIS RED. Johan Lundberg), där jag medverkar med en text, uppmärksammats på många håll i media. I förra veckan dryftade Fokus kulturredaktör Elsa Westerstad antologien i Sveriges Radios Kulturradion Nya vågen.

Tyvärr förenklade hon samlingens bärande resonemang så att det framstod som att kritiken mot modernismen enbart handlade om kritik mot kommersialism, något som panelen kunde avfärda genom att hänvisa till att konstnären bakom jättekaninen på
torget i Örebro minsann inte velat sälja sitt verk till höstbjudande.

Sedär: modernister kan också vara antikommersialister! Det är Nya vågens sedvanliga
koncept: genom att inte bjuda in företrädare för de företeelser som kritiseras kan man reducera dem till det imbecillas nivå för att sedan hånfullt avfärda dem.

I samma genre men något mindre raljerande är Michel Ekman i dagens SvD, som i grund tycks sympatisera med antologiens utgångspunkter men väl medveten om att den inte är come il faut i det kulturetablissemang som betalar arvoden slänger in  ett antal brasklappar, till exempel den avslutande kängan mot att lyfta in biologisk forskning i kulturanalysen.

Mer glädjande är förre kulturredaktören Björn Widegrens recension i Gefle Dagblad För oss som tröttnat på allt trams. Widegren sätter också fingret på de mekanismer som driver mottagandet av en dylik antologi i media:

”Så är det i det kulturradikala lägret, det som härskar i stipendienämnder, i konstskolors ledningar och på de stora tidningarnas kulturredaktioner. Det förstår man när man läser ”Under omprövning”. Bara det nya, kommande, det som hör framtiden till (som om inte kulturarvet hörde dit!) räknas. Bort med det gamla. Eller låt i alla fall bli att satsa på det. Själv tycker jag att det är just kulturarvet som är statens ansvar. Det nya slår sig
nog fram ändå.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.