Äntligen finns I Fridolins spår på Spotify!

Det heter att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge, trots att de flesta torde vara medvetna om att förhållandet oftast är det omvända. Den som väntar på något gott väntar så gott som alltid för länge. Hursomhelst så finns nu också mitt andra (av tre) album, I Fridolins spår (2008) tillgängligt via Spotify och andra nättjänster.

I Fridolins spår innehåller tretton av mina tonsättningar av Erik Axel Karldeldts poesti. Skivan gav ut på skivbolaget Hemlandssånger i samarbete med Karlfeldtsamfundet, vilka också gjorde skivan till årsbok, nr 40 i serien, och skickade ut den till alla sina tusen medlemmar.

På skivan medverkar som gästartister bland andra folksångerskan Emma Härdelin, känd från Garmarna och Triakel, i duetterna Böljeby-vals och Aspåkers-polska, samt virtuose jazzpianisten Andreaz Hedén.

Mer information om I Fridolins spår hittar ni här på hemsidan under fliken discografi.

Skivan, som drar mer åt folkmusikhållet än mina övriga två skivor, fick ett fint mottagande i media. Bland annat skrev Jan Gradvall så här i DI Weekend:

Det är sällan något som uppmärksammas i medierna, men den svenska folkmusiken och viskonsten är alltid närvarande i svensk rockmusik. Oftast slumrar den bara någonstans under ytan, urskiljbar i de mollbetonade melodierna.

Men då och då kliver visan upp ur skogstjärnen och visar sig i dagsljuset.

På 1980-talet var det Imperiet som spelade in Märk hur vår skugga och Balladen om Briggen Blue Bird. På 2000-talet är det unga artister som Sofia Karlsson och nu Lars Anders Johansson som för arvet vidare.

Lars Anders Johansson, född 1981, har spelat i punkband, varit journalist på Arbetarbladet och studerar för närvarande litteraturvetenskap och idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.

Med sitt andra album I Fridolins spår har han hittat ett sätt att ge uttryck för alla dessa erfarenheter och kunskaper.

Lars Anders Johansson har gjort egna tonsättningar av 13 dikter av Erik Axel Karlfeldt (1864–1931). Och han gör det så lyhört, så självklart, så rytmiskt att man är beredd att svära på att dikter som Jag lever allena och Maj i Munga måste ha varit sånger redan från början.

Om ett så extremt otidsenligt album som I Fridolins spår bara får lite hjälp på traven att tränga igenom mediebruset kan det här bli en lika stor framgång som Sofia Karlssons tolkningar av Dan Andersson.

Gradvalls skivtips   DI Weekend  2008-05-02

En kommentar

  1. Måste säga att det är en riktigt bra skiva. Den har gått hyfsat varm i min iPod sen jag inhandlade den digitalt för ett par dagar sen. Dessutom är det ett trevligt sätt att återupptäcka namn som bara for förbi eller nämndes under svenskalektionerna. Kan lugnt tänka mig att leta fram någon samling av Karlfeldt efter att ha lyssnat en del på den här skivan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.