Två Taube och en Bellman

Två Taube och en BellmanGlädjande nog har ytterligare ett gammalt album där jag medverkar blivit tillgängligt via Spotify och andra nättjänster. Den här gången handlar det om vistrion Två Taube och en Bellmans första och hittills enda album Varken byxor rock eller skor. Skivan rymmer 13 av våra tolkningar av Carl Michael Bellmans och Evert Taubes visdiktning.

Vistrion Två Taube och en Bellman bildades i Västervik hösten 2003 och bestod förutom undertecknad av gitarrvirtuosen och Bellmankännaren Christoffer Lindahl från Göteborg samt multiinstrumentalisten och sångbegåvningen Jonny Gladh från Linköping.

Vi turnerade flitigt land och rike kring åren 2003-2006 och fick flera utmärkelser, bland annat Taubesällskapet Östanhavs stipendium samt Västanvinds stipendium till Gösta Taubes minne, sedan vi vunnit tävlingen Taubetalangen 2005. Vårt största framträdande skedde på Taubespelen på Ängön 2005 inför 6000 personer.

Under resans gång spelade vi in ett antal promoskivor som vi spred i samband med konserterna, men 2005 bestämde vi oss för att möta efterfrågan och göra en riktig studioinspelning. Resultatet blev Varken byxor rock eller skor som spelades in 2005-2006 och presenterades med en släppfest i Västervik våren 2006.

Skivan spelades i princip helt och hållet in live, det vill säga att alla instrument och all sång spelades in samtidigt. Vi valde medvetet bort de möjligheter till pålägg som studiosituationen medger och som kan vara nog så frestande, eftersom vi ville behålla konsertkänslan också på skivan. Vi var först och främst ett liveband och det var vi stolta över.

Dessvärre kom olyckan emellan. Några månader efter skivsläppet skadades jag allvarligt i en bilolycka och Två Taube och en Bellman kom att skingras på obestämd tid. Med undantag för en tillfällig comeback sommaren 2007 har verksamheten legat nere sedan dess.

Det är synd, inte minst med tanke på att vi utelämnade ett antal av våra mest uppskattade nummer, bland annat Taubes Möte i monsunen och Bellmans Nå skruva fiolen, eftersom vi tänkte ha med dessa på kommande inspelningar.

Nu finns i alla fall Varken byxor rock eller skor tillgänglig för alla som inte hann köpa den fysiska skivan innan den tog slut. Håll till godo!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.