Rädda den botaniska trädgården!

Jag skrev för en tid sedan här på bloggen om universitetsledningens bisarra planer på att bygga ett groteskt sjuvåningshus i direkt anslutning till den botaniska trädgården i Uppsala, det vill säga mitt i en av inte bara Uppsalas utan också hela Sveriges mest unika och känsla kulturmiljöer. Universitetet står på sig och framhärdar med sitt okänsliga och historielösa förslag. Glädjande nog har det börjat röra på sig ute bland folk.

Nyligen skrev två forskare vid universitetet en debattartikel mot planerna, vilket ledde till att den ena, statsvetaren Marie Barrling, intervjuades i TV4:s lokalnyheter. Nu har också insändare börjat rassla in på UNT:s insändarsida. Även Svenska Dagbladet har uppmärksammat det hela på sin ledarblogg.

Universitetet hade helt uppenbart tänkt genomdriva sina byggplaner utan någon som helst fröankring bland Uppsalaborna. Enligt initierade källor är man upprörda över att det hela börjat uppmärksammas utanför de egna leden, vilket säger en hel del om hur man ser på den demokratiska processen. Låt oss nu hoppas att de lokala och regionala politikerna vågar ta den folkliga vreden på allvar och sätta stopp för planerna.

Uppsalas unika historiska centrum är en av stadens stora tillgångar. Det vore idiotiskt att sabotera detta med en sådan anskrämlig byggnad. Märk väl, jag tycker att man ska bygga och gärna påd en aktuella tomten, men i så fall i en stil som inte förstör den historiska miljön. Det handlar alltså om några få kvarter i centrala stan som man bör utveckla med varsam hand. Nydanande får man gärna bygga runtomkring, är det något som det finns gott om i Uppsala så är det byggbar mark (vilket för övrigt gör kommunens förtätningsiver smått bisarr).

Hoppas att fler Uppsalabor ansluter sig till protestvågen så att vansinnet hinner stoppas. Generationer kommer att tacka er!

Bevara oss för en strandad finlandsfärja mitt id en botaniska trädgården!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.