2015: Året som gått

2015 har passerat i ett rasande tempo. Kanske har jag aldrig tidigare haft ett så fullspäckat schema. Mycket har givetvis präglats av oroligheterna i omvärlden och den svenska politikens sammanbrott. För min egen del har dock en hel del konstruktivt uträttats.

Jag inledde året med att arrangera en heldagskonferens om humaniora på arbetsmarknaden och humanister i näringslivet. Medverkade gjorde bland andra Svante Nordin, Pontus Braunherhjelm, Lars Strannegård, Eva Swartz Grimaldi, Sharon Rider och Stefan Fölster.

 DVDAXXX2XX.pdf

 

 

Under januari-februari spelade jag in merparten av materialet till min kommande skiva, Renässans, med egna tonsättningar av Karlfeldts, Heidenstams och Frödings poesi. Under resten av året har kompletteringar och finjusteringar gjorts, samt givetvis mixning och mastring. Skönt att skynda långsamt för en gångs skull.

 

 

 

 

 

Bild 1I februari lanserade jag och Stina Oscarson vår kulturpodcast Mellan Scylla och Charybdis, i samarbete med Dagens Nyheter och Ljudbang AB. Premiären firades med en fest på Münchebryggeriet. Under året har vi sedan spelat in ett femtontal avsnitt, ute i verkligheten.

Upplägget för podcasten är att vi besöker olika typer av kulturevenemang, konstutställningar, teaterföreställningar, konserter med mera och med utgångspunkt i dessa diskuterar aktuella samhällsfrågor. Under året har vi bland annat hunnit besöka Armémuséum, Melodifestivalens final, Kristina från Duvemåla (på 20-årsdagen av urpremiären), Liljevalchs vårsalong och mycket annat. Vi har också spelat in två liveframträdanden, med konstnären Ernst Billgren och poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson.

 

bildningsidealet_tryck-1

 

I april lanserade jag Torbjörn Elenskys essä Spelrum – om utrymmet mellan konstnärer och publik, som jag varit redaktör för och som fick ett fint mottagande.

Under maj månad lanserade jag två egna längre essäer, Bildningsidealet och Borgerlig identitetskris, med vidhängande seminarier.

 

 

I augusti gjorde jag äntligen slag i saken och tog jägarbeviset, något som jag planerat i åtskilliga år men ständigt skjutit framför mig.

 

 

 

varkenbildning_framsida

 

Samma månad lanserades antologin Varken bildning eller piano som jag varit redaktör och medförfattare till. Antologin har fått ett överraskande stort mediegenomslag med helsidor i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

September ägnades till stor del åt bokmässan, där jag håll i ett antal seminarier och även deltog i några som arrangerades av andra. Bland annat intervjuades jag i Axess tv av Lotta Gröning om Varken bildning eller piano. Vi lanserade också Sharon Riders rapport Den lönsamma humanioran – om humanister på arbetsmarknaden i Sverige och USA som senare under hösten tilldelades tankesmedjan Humtanks pris.

 

 

 

 

Under december har jag varit i Los Angeles på en konferens om digital videoproduktion och hann i samband med detta med att göra amerikansk tv-debut.image1

Jag har även under året hunnit förverkliga några resedrömmar som jag länge burit på. I våras besökte jag för första gången Istanbul och under hösten tog jag nattåget upp till Narvik för att sedan bila upp till Vesterålen norr om Lofoten och sedan ta Hurtigruten söderut. Det är en resa jag gärna gör om.

Jag hoppas att nästa år kommer att vara lika innehållsrikt, mångskiftande och utvecklande för min egen del, men att utvecklingen i omvärlden tar en ljusare vändning än vad vi sett under året.