På lördag är det 27 mars. En stor dag. Då fyller nämligen undertecknad år. Fyllt år har jag gjort så länge jag kan minnas. Spänningen har emellertid avtagit något med åren, ungefär som med förväntningarna inför julafton. Jag minns dock ännu min barndoms barnkalas. Festdekorerat hus med serpentiner och ballonger, hemmagjord marängtårta, ett tiotal jämnåriga från kvarteret samt en, när spektaklet var över, utarbetad förälder. För hela min dåtida umgängeskrets var det något naturligt att barnkalasen hölls i hemmet och ordnades av den egna familjen. Födelsedagen var en stor högtid i vars firande hela familjen engagerade sig med liv och lust. Det skulle vara roligt att ordna barnkalas. På sistone har emellertid en ny trend dykt upp. En trend som innebär att firandet allt oftare flyttas från det egna hemmet till offentliga lokaler, och att fixandet överlåts åt andra, främmande människor, mot betalning.
Allt fler inrättningar erbjuder sina tjänster på området. I kölvattnet efter en stor snabbmatskedja erbjuder nu både badhus, restauranger, bowlinghallar (!) med flera sina egna koncept för barnkalaset. Till ganska tilltagna priser dessutom. Badhuset Sydpoolen i Södertälje tar till exempel 315 kronor per person men då ingår förstås en korv med bröd och en dricka i kalaset.
Det verkar som om barnkalaset numera har blivit någonting nödvändigt ont, något som den överarbetade nutidsföräldern inte har energi eller tid över att ägna sig åt. Man köper sig fri från ansvaret och det dåliga samvetet motiverar den höga prissättningen. Det höga priset är inte bara ekonomiskt. Samtidigt som all personlig prägel och alla inslag av fantasi och kreativitet försvinner ur bilden grundläggs matvanor och beteenden som är allt annat än sunda. Inte för att den hemgjorda marängtårtan var särdeles näringsriktig, men den åts å andra sidan bara en gång om året och det egenhändiga skapandet av den var en väl så viktig del som själva inmundigandet.
Samtidigt som industrin kring barnkalasen bara växer och växer, kommer rapporter om andra tendenser i samhället. I Sverige lever i dag 262 000 barn, över en kvarts miljon, under socialstyrelsens miniminivå för ett värdigt liv. Rädda barnen sammanställer årligen en rapport om barnfattigdomen i Sverige, och det är en dyster bild som tonar fram. I rapporten kommer exempel på exempel på familjer där föräldrarna inte har råd att köpa nya kläder till sina barn trots att de gamla gått sönder eller vuxits ur. En ensamstående mor berättar rentav om hur de fått leva på enbart bröd under de mest kärva perioderna. Så trodde man inte att det, eller ville man i alla fall inte tro att det kunde se ut i Sverige i dag. Undrar hur den mamman känner när hon på den kända hamburgerkedjans hemsida läser: "Fyller prinsen eller prinsessan år? Har knattelaget vunnit turneringen? Eller är det skolavslutning? Ett kalas på McDonald´s är ett sätt för dig som förälder att sätta ditt barn i centrum, utan några förbehåll."
Lars Johansson
Veckans boktips
Bret Easton Ellis - "American Psycho"
Den har kallats världshistoriens mest motbjudande bok, och det kan nog stämma, så det är med viss reservation jag rekommenderar den. En skrämmande inblick både i amerikansk yuppiekultur och i hjärnan på en sinnessjuk massmördare.
Veckans skivtips
Herr T och hans spelmän - "Gustaf Fröding"
Det blir inte bättre än så här. Vackra tonsättningar till ett diktmaterial utan motstycke. Hela 39
låtar dessutom.
Tillbaka