Jag har börjat köpa ekologiska ägg. Ni vet de där som är lite dyrare än andra ägg. Ägg vars upphovshönor har fått gå utomhus i det fria i stället för att trängas på ett minimalt utrymme tillsammans med mängder av andra hönor. Nu har ni kanske förletts att tro att skribenten har gått och blivit djurrättsaktivist. Så är icke fallet. Alla vanliga medborgare kan andas ut (och ni djurrättsaktivister som läser detta kan fortfarande se mig som en utmaning att övertyga med hjälp av argument...). Nej, detta handlar om två saker, dels en vaknande medvetenhet om miljöfrågor, dels en indignation över att ha blivit förd bakom ljuset.
Jag blev nyligen uppmärksammad på att de ägg där det står "Frigående" och sedan med pyttesmå bokstäver "inomhus" på förpackningarna, i själva verket syftar det på hönor som trängs inomhus i storskalig äggproduktion, dock med något större burutrymme. Genom att köpa de ägg som är märkta: "Frigående inomhus" sanktionerar man alltså den storskaliga äggproduktionen snarare än motverkar den. Den som tror sig gå en medelväg mellan de helt skrupelfritt producerade äggen utan någon form av samvetsrelaterad märkning och de sant miljö-, landsbygds- och djurvänligt framställda ekologiska äggen gör således en missbedömning.
I ett långsiktigt perspektiv gör det ingen skillnad för miljö, landsbygd eller hönor om du köper vanliga ägg eller ägg märkta "Frigående inomhus". Burhönsen har ju bara en medellivslängd på några hundra dagar. Den falska marknadsföringen från den storskaliga hönsindustrins sida, som på ett så lömskt sätt vädjar till våra ömmande samveten har gjort mig heligt indignerad och numera köper jag bara ekologiska ägg. Om det hade stått på förpackningen : "Vi torterar medvetet våra hönor för att få fram de bästa äggen till det lägsta priset", hade det åtminstone varit ärligt. Men att vädja till människors önskan att göra gott, det är riktigt lågt. Fattas bara att några begravda hundar ska uppdagas i samband med även de ekologiska äggen. Då blir det till att sluta äta omelett.
Att handla ekologiskt är gynnsamt för både landsbygden och miljön. De ekologiska produktionsformerna lämpar sig oftast inte för storskalighet. Genom att handla dessa produkter gynnar man alltså många små producenter i stället för en eller ett fåtal stora. Detta medför också ökad chans för att de varor man köper är lokalt producerade, vilket både är gynnsamt för näringsliv och sysselsättning i regionen och för miljön i form av minskade utsläpp i samband med transporter.
Så vill jag bara avsluta denna förnumstiga föreläsning med ytterligare en indignation över att ha blivit förd bakom ljuset. Konsums miljövänliga märke Änglamarks produkter tillverkas ofta i fjärran länder och transporteras sedan med lastbil över hela Europa för att nå fram till oss samvetsömma konsumenter. Snacka om att skjuta bredvid målet. Nej, ekologiskt och lokalt producerat ska det vara. Sen får de stora kedjorna märka sina produkter med hur många små gröna symboler de vill. Mig lurar de inte! (Längre).
Lars Johansson
Veckans boktips
Mary Shelley - "Frankenstein"
Gotisk skräckromantik när den är som bäst. Den galne vetenskapsmannen gör entré i litteraturhistorien.
Veckans skivtips
Eric Bogle - "Now I´m easy"
Den skotsk- australiensiske folksångaren fungerar alltid. Jag säger bara: Lyssna på Eric Bogle gott folk
Tillbaka