Kärlekens devalvering.

ALLA HJÄRTANS DAG

Du säger att du saknar romantik,
men vad du menar är: saknar presenter.
Du vet jag skulle kliva över lik
för att besegra alla konkurrenter,
för att förhindra alla incidenter
som kunde drabba dig på något vis.
För dig skulle jag slita spö och ris
och utstå medicinska experimenter.
Jag skulle skapa himmelsljuv musik:
så hårt som aldrig förr jag skulle spänna lyrans strängar,
men en sak kan jag inte med: att köpa dig för pengar!

Lars Anders Johansson

21 kommentarer

 1. Hmmm jag förstår vad du menar. Men en liten present ibland är väldigt trevligt. Och det behöver inte vara dyrt. Det är mer den där oväntade överraskningen som är så trevlig. Att någon tagit sig en stund att filura på att ge mej något. Jag sabbar alla hjärtans dag här, genom att gå på teater utan J. Trist men sant. Så vi har bytt dag till helgen.

 2. Väl diktat!

  Emma: Men på alla hjärtans dag är ju inget en överraskning utan bara förväntningar och besvikelser. Ge en present eller en upplevelse till någon en helt annan dag, kanske 5 maj eller 27 augusti eller 12 november… det tycker jag skulle vara roligare.

 3. Ja jag är så tarditionsbunden så jag vill ha något MEN som han säger i Lets Dance 🙂 jag blir gladare när det kommer som en överraskning en helt vanlig grå vardag.
  Jag tycker hemskt mycket om det du skrivit ovan. Det visar verkligen på vad kärlek är!
  Kram på dig på alla hjärtans dag!

 4. Emma: Jag är inte emot presenter generellt. Jag är bara emot kommersiella högtider som enbart är till för att vi ska konsumera mer. Att kommersialisera romantik och kärlek är särskilt motbjudande. Dessutom är det väl ingen överraskning på Alla hjärtans dag om man går runt och förväntar sig present?

  Lovisa: Tack! Jo, det är precis min poäng.

  Syster Yster: Tack för fina ord!

  Hannele: En kram kostar inget.

  Eva: Tack! =)

  Frida: Tack detsamma!

  Thea: Presenter är fina om de ges av kärlek och inte av tvång i samband med ett kommersiellt jippo.

 5. Du är en ordmästare.
  Far det bara ur dig sådär, eller du knåpar och vänder för att få till det? Orden lägger sig till rätta bara sådär självklart!

 6. En mycket vacker dikt! Kärleken inte bara lyser igenom, den utstrålas!

  Instämmer för övrigt i dina tankar runt kommersiella jippon. Julen, ja, där är även jag traditonsbunden, för övrigt så struntar jag i det mesta av det här slaget.

  En vackrare gåva än den här dikten – ja, det har jag svårt att tänka mig! Personlig, minst sagt.
  Mia

 7. Vem som helst kan köpa en present. Men mycket få kan få dig att känna sig speciell just för att du är du. Det är ett ömt ögonkast över middagsbordet på en släktmiddag. Det är den där famnen som alltid tar emot dig när världen känns för hård.Det är en som går upp mitt i natten för att koka honungsvatten mot din hosta.Det är den där personen du bara kan ligga i sängen med och prata en hel dag.

  Ge den där lilla chokladen eller rosen vid ett tillfälle då det verkligen behövs, inte på kommersens krystade påhittade kärleksdag.

  Får en känsla av att du redan hajjat allt det där ändå.

  /fröken vår

 8. Låt alla dagar bli hjärte-dagar… *ler*

  Jag tänkte fråga dig Lars om du kanske har lust
  att vara med i nästa vända av skrivarcirkeln?
  Men är absolut inte begränsad till prosa eller epik,
  lyrik och dramatik går också utmärkt.
  Bara det är läsvärt 😉

  Hälsningar,
  Josephine – administratös

 9. Maken visar mig att han älskar mig, genom att koka kaffe till mig 365 dagar om året. Jag är usel på att koka kaffe på spisen:-) Dikten var träffande bra. Hoppas att du fick uppskattning du behövde i går och idag också.

 10. Hi hi hi! Nej, det är ju ingen överraskning om man ”går omkring och förväntar sig en present”. Men jag tolkade dikten litet mer generellt än så. Men det är klart, du betitlade den ju Alla hjärtans dag, och då blev det ju kanske litet missriktat från min sida. Nu gav inte vi varandra något härhemma, utan fixar mysmiddag på lördag istället. Men jag måste säga att får jag en bukett blommor på alla hjärtans dag, så blir jag precis lika glad som om jag får dem någon annan dag, utan att tänka att kommersialiseringen har gjort intrång i privatlivet. Även om det inte blir någon överraskning.

 11. Blackout: Tack så mycket! Det är nog lite av båda.

  Mia: Jag gillar också traditioner. Jag ser emellertid ingenting traditionellt i att spendera tusentals kronor på presenter vid importerade högtider.

  Lilla fröken vår: Du har så rätt!

  Josephine: Hur går det till?

  Anne-Maj: Det gjorde jag!

  Trolda: Jag hoppas det.

  Emma: Jag tycker faktiskt att blommorna rentav förlorar något av sitt värde när de ges på alla hjärtans dag. Det är urvattnat på något vis.

  Björn: Hon finns där du minst anar det!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.