Uppfostrad av Utbildningsradion

Jag har alltid frågat mig vad Utbildningsradion fyller för funktion och varför jag är tvungen att betala för deras verksamhet. Efter att ha spelat det könspolitiska spelet Hon och han som ligger ute på deras hemsida och fått omdömet ”mansgris” ställer jag mig ännu mer frågande. Anledningen till detta hårda omdöme? Att jag inte tycker att man ska ta hänsyn till kön när man tillsätter riksdagsledamöter och att jag tycker att Arnold Schwarzenegger är en bättre förebild än Johnny Depp.

I kunskapsdelen av spelet fick man svara på tio frågor genom att välja mellan fyra svarsalternativ. En av frågorna löd ”Är det viktigt med fler kvinnor i riksdagen” och jag kryssade för det rimliga svarsalternativet: ”Nej. Bästa person ska sitta i riksdagen, man eller kvinna” varpå spelet upplyste mig om att jag ”gått i fällan” och förklarade för mig att det inte gå att avgöra vem som är bäst och att mäns insatser alltid bedöms som bättre än kvinnor.

En annan favorit bland spelets frågor löd ”Vem var Marie-Antoinette?” varpå det rätta svaret visade sig vara ”En puckad drottning på sjuttonhundratalet”. Som förklaring anges det ofta framförda men felaktiga citatet om att folk skulle äta kakor när de fått slut på bröd. Är det den utbildningsnivån som Utbildningsradion förfäktar ställer jag mig tveksam till om den lever upp till sitt namn.

På en annan fråga fick man svara på vilken man som var en bra förebild. Alternativen var Arnold Schwarzenegger, Johnny Depp, Jonas Gardell och Albert Einstein. När jag kryssade för Arnold Schwarzenegger (som beskrievs som ”han är cool och har snygga muskler”) fick jag minuspoäng. Pluspoäng och omdömet ”oh yeah” fick man däremot om man kryssade för Johnny Depp (som motiverades med att ”han kan vara bra på alla sätt”).

På frågan om en bra kvinnlig förebild var alternativen: Britney Spears, Trinity i Matrix, Lilla my och Marta i Umeå IK. Lilla My motiverades som en bra förebild kort och gott för att hon är arg. Föga förvånande fick man pluspoäng för att välja Lilla My. Minuspoäng fick man däremot om manb valde Britney Spears.

Vad blir då slutsatserna efter Utbildningsradions könspolitiska uppfostringsspel? För det första ska kompetens tydligen inte vara kriteriet för vilka som sitter i rikets lagstiftande församling. För det andra är historisk kunskap ingenting värt mer än som fördomsfulla och felaktiga citat. Inte ens Sofia Coppolas insats tycks ha förändrat Utbildningsradions förlegade syn på den franska 1700-talsdrottningen.

För det tredje är en tvålfager skådespelare som Johnny Depp en bättre manlig förebild än en populär och handlingskraftig politiker som Schwarzenegger som uträttat inte så lite som guvernör, inte minst på miljöområdet. För det fjärde är ilska det mest framträdande draget hos en idealkvinna, medan en framgångsrik sångerska är en dålig förebild.

Ytterligare en slutsats är att det kändes ännu mindre motiverande att betala teveavgiften, som påpassligt ramlade ned i brevlådan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.