Ärans och hjältarnas klubb

Idag är det 120 år sedan Allmänna Idrottsklubben grundades, på Biblioteksgatan på Östermalm i Stockholm. Startåret tävlade AIK inom grenarna gymnastik och friidrott. Två år efter grundandet begicks det första derbyt mot Djurgårdens IF – i grenen dragkamp!

Fotboll adderades till verksamheten redan 1896 och gör AIK till en av landets äldsta aktiva fotbollsföreningar. 1897 vann AIK sitt första fotbollsderby mot Djurgården och 1900 blev AIK Svenska mästare för första gången.

1937 flyttade AIK från hemmaarenan Stockholms Stadion till nybyggda nationalarenan Råsunda Stadion i Solna. Anledningen var helt enkelt att den lilla olympiastadion inte klarade av det massiva publiktryck som den omåttligt populära Allmänna Idrottsklubbens matcher medförde.

Sedan dess har AIK fortsatt att utvecklas till landets största och mest kontroversiella idrottsförening. Ingen annan klubb i landet har så många hängivna fans, i Storstockholm men också spridda över hela riket. Ingen annan klubb väcker heller så starka känslor av avsky och hat som just AIK.

Klubbens supportrar är, med rätt eller orätt, ökända utanför rikets gränser, och ingen annan förenings förehavanden leder till så mycket spaltutrymme i kvällspressen. I med och motgång. AIK är en klubb som berör.

Idag firar vi att föreningen med det största hjärtat och det vackraste klubbemblemet har klarat av sina första 120 år med sådan glans. Nu ser vi fram emot de kommande 120 åren. Men först mot en säsong där vi revanscherar oss efter fjolårets kräftgång.

Kom igen Gnaget!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.