När domaren spelar för ena laget

Av hävd brukar sportjournalister sluta ögonen för usla domarinsatser. Mediernas representanter brukar göra gemensam sak med SvFF och blunda för godtycket, partiskheten och inkompetensen i den allsvenska domarkåren. Inte sällan är det de mest partiska och bland supporterleden (från alla lag) mest illa omtyckta domarna som haussas och hyllas (Anders Frisk och Peter Fröjdfeldt är några namnkunniga historiska exempel). Att domarens insats har en avgörande betydelse för spelet på planen och för matchresultaten låtsas man inte om. Domsluten tas som av Gud givna och domarens kompetens och bevekelsegrunder har inte fått ifrågasättas. Men i samband med Michael Lerjéus insats i gårdagens match mellan AIK och Helsingborg föll fjällen också från sportjournalisternas ögon.

Jag vill dock börja med att tacka de spelare och ledare i AIK som stod för den fullständigt enastående prestationen på planen igår kväll. Seger mot serieledande Helsingborg trots en timmes spel i nummerärt underläge och med domaren emot sig är en insats av herkuliska dimensioner. Den aggressivitet och kampvilja som AIK visade igår har vi inte sett sedan 2009. Håglösheten från de två senaste matcherna var som bortblåst. Det kändes nästan som om Disciplinnämndens tveksamma domslut efter Syrianskamatchen och gårdagens partiska huvuddomare väckte ett trots i AIK-spelarna som inte gick, att stoppa. Fortsätter man på den här inslagna vägen kan det leda hur långt somhelst. Tack för det, det var en storartad uppvisning!

Så till domarinsatsen. Så gott som alla större medier som skrivit om gårdagskvällens match har sågat Lerjéus bristande professionalitet. Kommentatorerna på Canal + gick längst och skrädde verkligen inte orden. I supporterforumen kan man läsa att till och med Helsingborgssupportrar är chockade över domsluten. Troligtvis är gårdagskvällens domarinsats den sämsta jag själv sett under hela mitt sportintresserade liv.

Med två ignorerade straffsituationer för hemmalaget, sex (!) hands för Helsingborgsspelare, varav endast en ledde till frispark, en mycket tveksam utvisning för AIK:s back Nils-Eric Johansson och dubbelt så många frisparkar åt till bortalaget (vars spelare föll som käglor…) är det inte utan att man undrar om Michael Lerjéus bestämt sig på förhand hur han ville att matchen skulle sluta. Jag vet inte vilket som är sorgligast, att en elitdomare väljer att ta ställning i en match eller att en domare på den nivån är så fruktansvärt dålig som han måste vara om han faktiskt försökte döma korrekt och opartiskt i gårdagskvällens match.

Jag minns hur det var i början av 2000-talet när ett gäng domare tycktes ha bestämt sig för att stålsätta sig mot publiktrycket i storstäderna och därför konsekvent dömde mot hemmalagen. Jag hoppas att Lerjéus bottennapp inte är inledningen på en ny sådan trend. Hursomhelst så hoppas jag, men det är förmodligen för mycket att hoppas på, att SvFF följer upp gårdagens domarinsats och ser till att det hela inte upprepas. Det, om något, vore förödande för svensk fotboll, oavsett vilket lag som drabbas. Glädjande är dock att sportjournalisterna äntligen blivit varse. Förhoppningsvis kommer vi framöver att se en mer kritisk bevakning av domarnas insatser, domarna som hittills framstått som oberörbara.

AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, DN, DN, SydS

2 kommentarer

  1. Sant. Han var totalt värdelös. Sorgligt att se flera solklara hands gå obemärkta förbi.
    Sedan när bangura blev kapad och inte fick frispark och blev arg på hifspelarn och tacklade ner han efter situationen är också fruktansvärt konstigt. Bangura blir kapad bakifrån men får ingenting. Jag vill aldrig mer se den där idioten på en fotbollsplan igen. skicka han till skansen

  2. Jag tror inte det är någon trend, jag tror det är Michael Lerjéus som är en värdelös domare. Har hittills inte sett en match mannen inte tappat, han stod inte för någon stark insats i dagens match Gais- MFF heller. Förstår inte vad han gör kvar i allsvenskan. Håller med övergående talare, snälla skicka Michael Lerjéus till skansen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.