Lenins barnhörna

På Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg finns en stor del av Sveriges opinionsbildare närvarande. En stor del av de som har tillgång till spaltutrymme och vars åsikter och uppfattningar påverkar det kollektiva medvetandet. En betydande andel av den grupp människor i vårt land som avgör vad som är acceptabelt att göra och säga i offentligheten.

Många utländska besökare, till exempel från Danmark eller Storbritannien, har vittnat om hur kringskuret det svenska debattklimatet är. Det finns många saker som helt enkelt inte går att säga i offentligheten, med mindra än att man löper risk att bli utmobbad i det offentliga samtalet.

I ljuset av detta ska det bli mycket intressant att se hur många av landets kultur- och ledarsidor som imorgon kommer att uppröras åt att mässan upplåtit utrymme åt ”Lenins barnhörna” i Hotell Gästis’ monter. (Hotell Gästis är alltså en verksamhet i Varberg som drivs av en Leninistisk miljonär).

Lek med tanken att någon förmögen excentrisk nazist skulle ha köpt monterplats för ett ”Hitlers lekland” och ponera hur reaktionerna från den samlade tyckareliten skulle ha blivit. Det är uppenbarligen fortfarande så att vissa totalitära massmordsideologier är mer politiskt korrekta än andra i det här landet.

 

13 kommentarer

  1. Hej!

    Kan berätta att jag besökte hotellet för bara några dagar sedan. En riktigt otäck upplevelse för mig, då jag anser att kommunismens illdåd är ekvivalent, om inte än värre, än t.ex. nazismens fula historia. En av mina närmsta vänner har berättat för mig, hur hans äldre släktingar vid några få laddade ögonblick har berättat för honom hur hela familjer torterades och mördades i Lenins eller Stalins namn.

    Hotel Gästis i Varberg är högst osmakligt.

    En populär sektion är spabadet vid namn ”Leninbadet”.
    Skall vi starta ”Hitlerbadet”? Fast med kala duschrum endast?
    Vidrigt skämt utan humor, jag vet. Men det skall väcka tankegångar, inte skratt.

    Tack för ordet och fortsatt trevlig helg.

  2. Var på bokmässan idag och besökte den fullständigt bisarra Lenin-montern. Det delades ut klistermärken, ballonger och leksaker med Lenin-motiv till barn i 7 till 12 års åldern. Till det fanns masker föreställande Lenin som man kunde klippa ut och sätta för ansiktet. Fruktansvärt motbjudande och obehagligt.

  3. Det skrämmande är väl egentligen inte att en enskild dåre sätter upp en sådant intellektuellt fattigdomsbevis.
    Jag tycker det är oerhört obehagligt att ingen i tyckareliten har någon åsikt.
    Vad är det för fel på folk i detta landet?

  4. HAHAHAHA, detta är heeelt genialt. Danne, vi inom tyckareliten ställer oss naturligtvis oreserverat bakom Lenins lekhörna.

  5. Hehe, älskar att du drar den indignerade valsen om att ”men det får man väl inte tycka i det här landet!”, fast i lite andra ordalag. Well played, sir.

    Du har ju förmodligen inte missat att lejonparten av våra Svenska medier är, om inte ”oberoende” ”liberala”, så ganska kraftigt mörkblåborgerliga, och att därtill så gott som alla bortsett från några små ynka landsortstidningar är ägda av det samma kapital som Lenin ville störta. Du har förmodligen också koll på att vi är omgivna av ett slags marknadsliberalt konsensus där varenda ansats till att prata jämlikhet och solidaritet snabbt avfärdas som bakåtsträvande, och ett inskränkande av individens (eller, ska jag säga, kapitalets) frihet.

    Det måste väl snarare då vara ganska djärvt att i detta klimat som Leninist hyra monterplats för något man tror på. Trots att man ofrånkomligen kommer få försvara sig mot trötta jämförelser med Nazismen. Hotell Gästis monter är ju dessutom i ärlighetens namn blott en parentes på Bokmässan, som annars dominseras av lobbyister, förlag och idel månglare av allehanda saker till salu.

    1. Tröttsam jämförelse med nazism? Det tröttsamma eller snarare motbjudande är väl hur man inom den svenska tokvänstern lyckas glida undan kommunismens totalitära diskurs, arbetslägren, tvångsförflyttningar, utrensning av den kulturella och akademiska eliten eller oliktänkande överlag. Listan kan göras oändlig. Här finns inget gott eller solidariskt överhuvudtaget och empirin är förkrossande. Ändå förhärskar det romantiska talet om kommunism i vissa kretsar. Enda rimliga orsaken till detta måsta vara ett fullkomlig intellektuellt haveri samt djup okänslighet inför mänskliga värden. Ungefär som teaparty-rörelsen i USA.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.