Tjejgrejer?

Det har förvånat mig en del när jag insett att ridning och hästsport, som sedan tusentals år har varit förknippat med manlighet, mod och militärer, numera betraktas som en tjejgrej, lite som att hålla på med Barbiedockor. Många män, och även en hel del kvinnor, tycks hysa uppfattningen att det skulle vara något feminint och, ur ett machoperspektiv, löjligt att hålla på med hästar.

Jag skulle snarast vilja påstå det motsatta, att det kräver en hel del av del egenskaper som enligt äldre könsroller definierats som manliga för att hantera och kontrollera ett egensinnigt djur som väger flera hundra kilo mer än en själv och består i princip enbart av muskler.

En annan sak som frapperade mig nyligen, efter kommentarer jag fått på mina inlägg, är: betraktas bloggskrivande i vissa kretsar som en tjejgrej?

Skrivande generellt är historiskt sett varken att betrakta som manligt eller kvinnligt. Journalistyrket (som torde vara ganska nära vad en bloggare håller på med fast obetalt) är väl av hävd manligt men har utjämnats och är vad jag förstår idag helt könsneutralt.

Är bloggvärlden en mer kvinnlig arena eller rör det sig om en spridd missuppfattning? Om det förra skulle vara fallet, vad tror ni att det beror på?

22 kommentarer

  1. Bloggande har jag inte uppfattat som någon tjejgrej. Det handlar nog mest om vilka bloggar som man läser.

    Om hästarna kan jag bara spekulera men tror att det blev en tjejgrej när killarna började hålla på med bilar istället.

  2. Personligen tycker jag inte ridning är något specifikt för tjejer, men jag vet att det betraktas så av en del. Min morfar red mycket och hade många hästar, och han var sannerligen inte någon tjej. Att män till stor del stod för ridningen förr berodde kanske inte så mycket på musklerna som att det var männen som lämnade hemmet i större utsträckning? Nära relationer anses väl mer traditionellt vara något kvinnor ägnat sig åt och i det perspektivet kanske ridning associeras med kvinnor, då jag antar att det krävs en nära kommunikation mellan ryttare och häst för att det ska fungera optimalt. Själv är jag tyvärr lite rädd för hästar. Alla i min familj har ridit, men då min mamma fick benet avsparkat av en häst fick jag, som är yngst, inte börja rida. Min syster har nu en arab och en shettis. Jag känner mig väldigt stolt och modig när jag ryktar shettisen, kramar honom och till och med pussar honom på den goa mulen. 🙂 Araben är jag försiktigare med, jag kan inte läsa hästars kroppspråk och blir orolig så fort de lägger öronen bakåt eller gör hastiga rörelser. Jag känner dock att jag gått miste om något värdefullt i mitt liv i och med att jag inte lärt mig rida och funderar på att rida med islandshäst någon dag. De ska visst vara lätta för nybörjare i och med sina speciella gångarter, för jag är inget vidare på att ”rida lätt”, jag ser mest ut som en hösäck! 🙂

  3. Jag har ju märkt att väldigt många av de bloggar som kommer upp på ”mest-aktiva-listan” är tjejbloggar. Och när jag sökt specifikt efter manliga bloggar (eller bloggar av män skall jag kanske säga :-))så är det väldigt många jag hittat som börjat blogga för att nästan genast sluta. Sista inlägget är från våren 2005 eller tidigare. Så det är väldigt roligt med några manliga bloggare. Inte för att jag egentligen vet om det är så jättestor skillnad, men någon skillnad finns det säkert. Hur som helst så gillar jag din blogg som sticker ut litet både vad gäller ämne, men även språkligt. Ha det!

  4. Ja..det gör ju det…inte vill man ligga där och vara slapp i slappandet i sin solstol =)

    tror många tjejer idag vill hävda sig själva i mycket mer och större utsträckning än förr så snarare är det kanske så att tjejer syns mer nu för tiden och inte är tysta och att ”bloggen” blivit ett forum för denna uppvisning? För att det är ganska så tacksamt forum att visa upp sig i med både bild och text och man kan vara djup och man kan vara ytlig bara iform av inlägg som ”dagens outfit”. Kanske för att blogg är som en dagbok och att just ”dagbok” kanske mer ses som en ”tjejgrej”…tror flickbarn i mycket högre utsträckning än gossebarn får dagböcker t ex.

    Se ridning..tja…hästar som hobby verkar vara mer tjejgrej, men hästar som ”sport” tja är väl en mänsklig företeelse. Kan inte riktigt relatera då jag aldrig sett eller förstått grejen med hästar över huvud taget.
    Men jag är imponerad över 6-7åriga småtjejer som bemästrar dessa gigantiska kraftfulla djur.

  5. Jag tycker att det mesta här i livet kan ses som aktiviteter och intressen och kunskaper för MÄNNISKOR;)
    Det handlar ju om vad man själv vill göra. Jag red barbacka på farfars hästar långt innan jag visste något om hästar.
    Och skivit har jag gjort i hela mitt liv från när jag lärde mig skriva och läsa, det var självklart i familjen att man skrev. Män som kvinnor. Poesi och prosa eller uppsatser eller avhandlingar. Jag har ej fattat att det skulle vara exklusivt kvinnligt med bloggande.

    Detta att många sätter könet som attribut till olika aktiviteter säger enbart något om dem som påstår det och tror på det.
    Man kan vara enögda av olika skäl… och ”stubborn” som jag tycker är ett så bra engelskt uttryck. En del människor är det.

    Föresten jag ska sluta med den blogg jag har nu, den känns så fylld av 1,5 år… så jag kommer att återuppstå med en ny blogg – när det känns bra.

    Skriver i min fina skrivbok så länge…

  6. Var kommer det ifrån att ridning skulle vara en tjejgrej? Det är väl bara i nedre tonåren det är så? Tittar man på internationella tävlingar i t.ex.hoppning är det flest män i eliten – men det börjar väl utjämnas så sakteliga.

    Själv är jag ingen hästmänniska. Jag har faktiskt aldrig suttit till häst. Dock har jag blivit biten av en och det var inte angenämt.
    Jag tycker de är farliga: Bits fram, sparkas bak och hala mitt på, sägs det.

    Blogging är väl genusneutralt om något. Tjejgrej?! Kanske är det dock ett smidigt sätt för kvinnor/tj ejer att göra sin röst hörd. Annars måste vi ”höja våra röster för att höras” och det är inte så lätt alltid.

  7. Jag bloggar för att det är kul att skriva, men tycker modebloggar är trista. Mer inressant med andras iaktagelser och tanker. Tjejgrej…har ingen uppfattning. Jag är ju tjej…men du är ju kille…hm… 😉

  8. Cleo: Jag tror att du kan ha rätt i din analys. För övrigt är det väl aldrig för sent att börja lära sig att rida? u tycks ju redan ha kommit en bra bit på vägen!

    Emma: Ja, det är tråkigt att killarna inte är så uthålliga =)Att döma av könsfördelningen bland mina kommentarer är iaf kommenterandet en tjejgrej! =)

    Anna: Visst är det paradoxalt att man inte får se slapp ut när man slappar? =)

    I övrigt tror jag att du resonerar rätt och riktigt.

    Inkan: Du har givetvis rätt. Därmed inte sagt att det inte går att se generella tendenser.

    Annela: Ja, hästar är inga små gulldjur som hamstrar direkt.

    Anna: Det har du rätt i.

  9. Förmodligen har blogg-trenden blivit en tjej-grej lite med tanke på att många bloggar kan förknippas med dagboks-skrivande. Dessutom har många killar i min omgivningen haft lite en uppfattning om att bloggar är till för ´såna som har lite att göra´, eller för modeintresserade brudar. För min egen del har jag inte alls särskilt svårt att förstå att blogg är något som blivit lite tjejigt, även om det är synd vilket. Oavsett så GÖR ju inte det bloggvärlden till enbart kvinnlig arena.

  10. I och med att det är flest tjejer som rider, får sporten mycket mindre bidrag än manliga sporter, typ fotboll. Politikerna har börjat titta på det, men jag vet inte, om det blivit någon förbättring.

  11. Varken bloggande eller ridning är någon tjejgrej. Både män och kvinnor ska göra det de gillar och har nöje av. Sen är det detsamma om det räknas till tjej- eller killnöje.

    Så du gör naturligtvis precis som du vill.

  12. Hm, dina funderingar om det där med ridsport håller jag med dig. Det är alldeles för få killar som rider. Men ändå, i ”eliten” av ryttare som tävlar är merparten män. Är män mer tävlingsinriktade?

  13. Det är ju flest modebloggar som har fått uppmärksamhet, i tidningar mm, och modebloggar anses också vara trendigast. Om man får en första uppfattning om bloggande är den nog att det är feminint, eftersom mode uppfattas som tjejigt.

  14. Jag har ingen aning om hur det är, men jag vågar mig ändå på några gissningar. Hästhantering skulle kunna ses som en machopryl. Förr i tiden talades det ju om hästkarlar, men aldrig om hästkvinnor… Men numera är det kanske hästkrafter med motorer som lockar de flesta karlar? Tror också att många tjejer uppskattar den mysiga kelbiten med hästar. Att få stå och pyssla om en häst som andas varmt på en och vill gosa är ju faktiskt otroligt härligt! Men till det här med bloggandet… Det är nog så att fler tjejer än killar bloggar. På blogg.se verkar de profilerar sig gentemot annonsörerna som att huvudmålgruppen är kvinnor mellan 18-30 år. Kanske männen i samma älder ägnar sig åt dataspel i större utsträckning? Jag uppskattar dock bloggare av båda könen.

  15. Nu har jag hoppat runt på din blogg och fastnat båd här och där…
    Tråkigt med olyckan, jag har krockat med en älg, gick rätt bra, men aldrig kul med olyckor. Min senaste bedrift är att åka av en häst och dra på mig ett komplicerat armbrott… så ingen ridning för min del på ett bra tag. Hur går det för dig och axeln? Jag både ser fram emot och fasar för den dag jag kan sitta upp igen.

    Apropå ämnet ovan, kan man inte se ridning och hästar som en aktivitet för människor? Utan att dela in allt i manligt kvinnligt. Vi gör alla saker på olika sätt och av olika orsaker, oavsett om vi är man eller kvinna, ung eller gammal, svensk eller tysk, skåning eller norrlänning…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.