Är det inte det ena så…

Det är ironiskt att samtidigt som man underlåter att vidta de mest nödvändiga åtgärderna för att bromsa klimatförändringarna: energibesparande åtgärder – satsningar på mindre energikrävande transporter, miljövänliga bilar och kollektivtrafik, genomdrivande av internationella bindande avtal för utsläpp och energiomställning för att påverka länder som Kina och USA – så satsar man på tveksamma åtgärder som istället hotar att skapa andra typer av miljöproblem. Kärnkraftsvurmen är ett sådant uttryck.

Nu har miljödomstolen sagt ja till Vindkompaniet som vill sätta upp 30 vindsnurror i naturreservatet på lågfjället Sjisjka i Norrbotten, trots att såväl Naturvårdsverket, Kammarkollegiet som Naturskyddsföreningen har varit negativa till vindkraftparken. Naturreservatet är med i Natura 2000, EU:s nätverk för värdefull natur.

7 kommentarer

  1. I senaste avsnittet av ”Argument” så debatterade de om kärnkraften. Det bästa måste ha varit folkpartisten (kommer inte ihåg vad hon hette) som kallade kärnkraften för en REN energikälla. 🙁
    Blundar man för avfallet då eller vad har man för fel i huvudet?

  2. När det gäller kraft är inget heligt – Mer än näringslivets och allmänhetens rop på mer, mer, mer….

    Norrbotten har redan fått släppa till tillräckligt av sina naturresurser, så jag tycker vi kan slippa vindkraftverk i skyddade områden.

    Jag är för vindkraft. Men de kan placeras i mer exploaterade områden. Vind hittar man lite varstans.

    Tillägg till Kristofers inlägg ovan:
    Hon glömde säkert också miljökonsekvenserna av uranbrytningen. Det är något av det mest miljöförstörande man kan ägna sig åt.

  3. Danskarna är förebilder med sin härliga Vindkraft! Jag tycker vi skall ta efter deras metoder här i Sverige. De samlar oftast vindkraftsparkerna och då ger det ett kraftfullt och vackert intryck tycker jag. När man dessutom tänker på kraftens ”renhet” blir det rent utav nästan som konstverk!

    Trolda – med vind i seglen..

  4. Jag hoppas att de här naturorganisationerna samtidigt med sitt nej till vindkraftpark också talar om vilka områden man vill använda till detta och verkligen pekar ut dem. Det har blivit väldigt mycket nej, nej, nej från dem i alla sammanhang men alldeles för lite av konkreta förslag på hur och var man kan finna lösningar i praktiken. Vi kan ju inte leva våra liv konserverade i naturreservat allihop! Och i storstäderna lär man inte vilja ha vindkraftverken bland bebyggelse. Vind som passar till vindkraft finns inte överallt vilket någon påstår. Det måste vara ganska ”raka” vindar alltså över platta områden och vindar med kraft förstås.

    Anne-Maj: Borat är en väldigt kul filmfigur i filmen med samma namn. Jag har skrivit om den på min blogg för ett tag sen. Filmen är ett mellanting mellan spelfilm och stand-up komedi. Rekommenderas om man inte är för pryd!

  5. Kristoffer Wallmark: De är så skrämmande kortsiktiga!

    Bert: Jag håller med dig helt och hållet – fram för mer vindkraft, men inte i känsliga områden.

    Trolda: Absolut – men på rätt plats!

    Inga M: Det är så tråkigt att du tror att miljöorganisationerna obstruerar bara för att jävlas. Det finns anledningar till varför vissa känsliga naturområden bör skyddas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.