Ta tåget till turistmålen!

Det är lätt att bli nedslagen när man parallellt med de ständiga larmrapporterna om klimatförändringarna dagligen och stundligen utsätts för flygbolagens massiva marknadsföring. Flyget utgör en av de största enskilda växthusgasproducenterna och är dessutom ett av få områden där vi faktiskt som privatpersoner kan påverka en hel del.

Medan större delen av klimatfrågan måste lösas med hjälp av politiska åtgjärder på såväl nationell som internationell nivå, så är flygresandet faktiskt något vi kan göra någonting åt. Svenska Naturskyddsföreningen konstaterar att 60 % av flygtrafiken utgörs av nöjesresor, det vill säga resor som vi inte måste göra och där vi således lättare kan tänkas överväga i miljöhänseende bättre alternativ.

Är det inte beklämmande att se hur samtidigt som beläggen för klimatförändringarna blir allt mer gedigna, tidsperspektivet kortare och behovet av snabba åtgärder framstår som allt mer skriande, så resar bara fler och fler på nöjesresor till andra sidan jordklotet. Folk köper sommarstugor i Thailand efter att ha skrivit på Aftonbladets nätupprop mot klimatförändringarna. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

Det är hursomhelst glädjande att se att resebolagen sakta börjat ta in att dessa angelägna frågor i högsta grad berör dem själva. Fritidsresor och SJ har tillkännagivit ett samarbete kring resmål i Italien till sommaren.

– På sikt skulle jag kunna tänka mig att man när man köper en resa på internet först väljer resmål och sen klickar i om man vill ta tåg eller flyg dit, säger Lottie Knutsson, informationsdirektör på Fritidsresor.

Förhoppningarna hos researrangören är höga på den nya resformen, som marknadsförs som tågcharter.

– Det här är verkligen ett nytänkande, vi tror stenhårt på det här, säger Lottie Knutsson.

De första resorna går av stapeln i sommar till destinationerna Verona, med operafestivalen som dragplåster, och Gardasjön i norra Italien. Resan tar knappt ett dygn, med avresa från Malmö och två byten i Berlin och München.

Ett fantastiskt bra initiativ. Nu är det bara att hoppas på att SJ överger den horribla prispolitik som håller på att beröva dem alla sina resenärer. Det ska inte vara en förlustaffär att resa miljövänligt!

3 kommentarer

  1. HORRIBEL PRISPOLITIK!
    Hur i helskotta vill SJ att man ska resa miljövänligt när en enkelresa till Malmö kostar
    1195:-!Jag åkte till NEAPEL & ÅTER 16:e till 27:e JAN-08 och den resan kostade mig 12000:-!!!!!!!!!

    Att resa från NEAPEL till ROM kostar ca 85:-
    vilket är ca halva resvägen sthlm malmö.
    Omräknat så skulle det bli ca 170:- för samma
    sträcka som SJ tar 1195:- för!

    F

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.