Alla arbetssökande är inte snyltare

Littorin svingar piskan över de arbetssökandes huvuden igen. Den som någon gång varit i kontakt med Arbetsförmedlingen under den socialdemokratiska regimen har sällan särskilt muntra erfarenheter. Muntrare lär denne inte bli nu när Sven-Otto återigen ger sig på de arbetssökande med den misstänksamhet och den misstro som präglat hans gärning som arbetsmarknadsminister hittills. Måtte han själv få erfara, när han gjort sig tillräckligt omöjlig på ministerposten, hur det skulle kännas att få flytta dit pepparn växer, bort från alla sociala nätverk, för att få ett jobb. Eller att han blir tvungen att byta till ett yrke som han inte är utbildad till.

Man undrar ju hur folk ska kunna få tag i de yrken de är utbildade till (om det inte rör sig om en sektor där arbetstillfällena står som spön i backen) om de innan de fått något tvingas att flytta till någon avlägsen landsända för ett städjobb för att mäster Littorin hotar att dra in A-kassan om man inte tar det. Naturligtvis ska folk arbeta och en arbetslinje är en sund utgångspunkt, däremot måste det finnas någon form av balans mellan piskan och moroten. Precis alla arbetssökande är inte utstuderade snyltare som försöker slippa att göra ett hederligt dagsverke.

12 kommentarer

  1. Det är precis så som du skriver och jag önskar att han och övriga med den åsikten fick uppleva hur det är att bli arbetslös och det dessutom efter mobbing,som ledde till utbrändhet,som ledde till att jag inte var önskvärd hos min arbetsgivare.Jag gjorde allt för mitt jobb,tyckte om att gå till jobbet och jobbade extra för att det skulle bli bra.Nu är jag inte fullt frisk efter allt,men söker jobb 100%,får inte vara sjukskriven,är 50 år fyllda,ringer runt till arbetsgivare,får bara nej,söker allt möjligt och omöjligt,är universitetsutbildad,men får ingenting.Ja,jag vet inte mer vad jag kan göra,söker även i grannkommunerna jobb,men har flera gånger fått höra av dom,att finns det inte jobb i din hemkommun!Sök där.
    Deppad,sjuk ,välutbildad

  2. Låter lite väl desperat och drastiskt att tvinga iväg folk med familjeband, sociala kontaktnät, barn i lokala skolor bara för att få snurr på Sverige. Vissa orter och delar av Sverige saknar i och för sig möjligheter att erbjuda jobb så där finns ett svårlöst problem. Ska jobben komma till människorna eller människorna till jobben, det är frågan. Eftersom mer och mer av arbetsmarknadens fokus läggs på storstadsregionerna och sydsverige så kommer ju situationen att bli ohållbar på dessa orter. Det är ju redan en akut brist på bostäder i dessa delar. det är ju inte bara att sälja villan i Norrland för en kvarts miljon och köpa en etta till familjen i Stockholm för 1,5 miljoner! Littorin får nog ta frågan ett varv till. Det kanske handlar om att skapa incitament för nya jobb och företag på ort och ställe. Med Littorins förslag blir otryggheten större och förmodligen också kostnaderna för samhället i relation till de eventuella inkomsterna. Jobben idag är dessutom inom många sektorer av ytterst tillfällig karaktär. De gamla trygga jobben finns nästan inte längre. Vid en flytt till annan ort kanske man hamnar på ett företag som snart går i konkurs eller permitterar och då får man slita upp familjen igen och flytta vidare. Den sortens nomadliv är inte hållbart i dagens samhälle när familjen och det sociala kontaktnätet kanske är den enda fasta punkten i en annars flytande och ständigt föränderlig tillvaro.

  3. Lars-Anders:Ja,det är verkligen Moment 22
    Mats:Ja,vi kan ju inte alla bli nomader eller flytta till storstäderna.Idag vet vi ju också hur många familjer som har problem med otrygghet av olika slag ,vilket skulle öka med detta förslag och på sikt ge ökade kostnader för samhället.

  4. Jag tror att det ytterst handlar om ett cyniskt sätt att vältra över arbetslöshetskostnader på kommunerna för att frigöra utrymme för statliga skattesänkningar.

    Folk kommer inte att kunna flytta av sociala skäl eller för att de inte får jobb någon annanstans heller.

    Såvida man då inte ska deporteras eller avlivas måste samhället gå in med försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen och den kostnaden står kommunerna för, inte staten.

  5. Hmm jag har röstat borgeligt i många år. Men förslaget om berörda ändringar i A-kasseersättningen är ju ett fall av komplett idioti.

    Bara exemplet där tex om en av två i en familj blir arbetslös. Ska båda flytta till den ”nya orten” när den arbetslösa får nytt jobb, så att den med jobb ska bli arbetslös på den nya orten?
    Jag skulle vilja döpa förslaget till jojo-kassan. Man ska alltså flytta fram och tillbaka, hit och dit. Helt absurt
    Eller exemplet: – Hej jag ringer ifrån Skåne jag har hört att ni behöver folk däruppe i Umeå. Är ni intresserade av mig jag kan gärna pendla. När var intervjun förresten? Ok jag bokar ett natttåg och pröjsar 1000kr (som man kanske inte har)till biljett tor&retur.

    Nej, det där förslaget kommer att väcka mycket ont blod.

  6. Jag hoppas att våra eminenta politiker nu föregår med gott exempel och flyttar till sin arbetsplatsort (Stockholm) istället för att bo kvar där de bor (eller rent av flytta till Österlen, som i fallet med Gudrun Avschyman) och lyfta traktamente.

  7. Listigt av ”En liten tant” att komma på varför detta förslag har kommit. Så ligger det nog till. Vad gäller att familjer skulle behöva flytta på sig så tror jag att föräldrar med barn under 18 år undantas från regeln. (Hörde nåt om det på Nyheterna i kväll.)

  8. Christer: Intresant resonemang om det gifta paret. Om exempelvis mannen bli arbetslös tvingas de flytta och därmed blir kvinnan arbetslös så det tvingas flytta tillbaka, varvid mannen blir arbetslös….

    Eller sätts det kanske in leasinghurtru/make i form av hushållsnära tjänster?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.