Det försvarslösa Sverige.

Återigen får allmänheten via medierna konfrontera de konkreta konsekvenserna av de nedskärningar som drabbat det svenska försvaret och som lätt till en försvarsnedläggning i betydligt raskare takt än vad de övergripande riksdagsbesluten gjorde gällande. Inte nog med att endast 5000 unga män skulle få göra värnplikten kommande år, nu har knappt niohundra av dessa hemförlovats med hänvisning till bristande resurser.

Orsaken är att försvaret sparar pengar på att inte utbilda cirka 500 soldater. För övriga cirka 300 saknas befäl, vilket beror på att EU-styrkan Nordic Battle Group ska rycka ut 2008. Dessutom byter försvaret utbildningssystem ? och de värnpliktiga hamnar i kläm.

?För de här individerna är det ett slag i ansiktet. Det är för sent att söka till högskola och många kommer att få svårt att få arbete. För många var de elva månaderna i försvaret tryggheten, säger Mikael Åström vid Värnpliktsrådet.

Men det är inte bara de drabbade individerna som är offer i det här sammanhanget utan hela den svenska neutralitetspolitiken och i förlängningen varje enskild medborgare. Den svenska försvarspolitiken är ett skämt. De fåtaliga resurser vi har läggs på att få deltaga i stormakternas militära aktiviteter på andra sidan jorden, alltmedan Sverige lämnas försvarslöst, trots de säkerhetspolitiska riskanalytikernas varningar. I Finland resonerar man helt annorlunda.

10 kommentarer

  1. Vad vet ni egentligen om vårt försvar? Tycker att det är så patetiskt att se alla dessa inlägg om hur pinsamt vårt försvar är.. Vad har ni för militära erfarenheter och kännedommar? Nu tänker jag inte sitta o berätta vem jag är pga den militära tystnadsplikten, men ni kan ju ta en fundeare på vad ni egentligen kritiserar.

  2. Visst är det värt några miljarder för att de som är rädda för att invasionsflyg ska komma de närmaste åren ska kunna känna sig lite säkrare.

  3. Smith: Wow, hela agentköret med tystnadsplikt och allt det där får dej verkligen att låta stencool, tyvärr tror jag knappast att du ens är i närheten av att jobba inom försvaret… och beträffande folks kännedomar så verkar de ju ha mer koll än dej då vår kära FM blir slaktad som en gris bit för bit dag för dag utan att superhemliga smith vet om det verkar det som…

  4. I den självpåtagna ivern att vara hela världens socialbyrå. Så satsar Sverige, genom sina naiva och politiskt korrekta politiker. Enorma summor av våra allt mer ansträngda skattepengar på att importera och livstidsförsörja ekonomiska ”flyktingar”.

  5. Alliancen suger , skiter i försvaret, varför satsa på vapen istället för den sociala misär som finns!
    Det e bra att vi tar in flyktingar, snart e nog sverige ett multinationellt land, det e ju nått positivt. om du inte pallar me flyktingar kan du väll flytta till nått annat land…hehehe

  6. förresten vad fan ska vi ha ett försvar till , vi ska ju alltid va så neutrala, regeringen vill bara slicka arschlet på usa

  7. Jag tycker att det är bra att Sverige är med i internationella instatser, så som i Afganistan. Det stärker säkerheten också här hemma, med fler stabila demokratier. Det kan dock läggas mer resurser på detta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.