I virvlarna av Art Nouveau.

Jag vill uppmana er alla att innan den 29 april besöka Dansmuséet i Stockholm och utställningen Alphonse mucha – I virvlarna av Art Nouveau . Det är första gången som den tjeckiske jugendmålarens verk ställs ut i Sverige. En underbar utställning med verk av en underbar konstnär.

Alphonse Mucha (1860-1939) slog igenom över en natt i Paris 1895 med de affischer han skapade för den stora teaterdivan Sarah Bernhardt. Det var framför allt hans affischer med sina slingrande dekorativa element, ofta baserade på växtmotiv, som hade stor inverkan på jugendstilens estetik. De utgör milstolpar i den moderna grafiska konstens historia och har senare även haft betydelse för den psykedeliska affischkonsten.

Alphonse Mucha
Reverie av Alphonse Mucha.

Muchas betydelse för Jugendstilens och art nouveaus utveckling kan inte underskattas. Talande är att riktningen länge kallades för Le style Mucha i Frankrike.

3 kommentarer

  1. Så vackert! Jag älskar jugend, så sensuellt och vackert. Tyvärr är jag inte i Stockholm, annars hade jag gärna besökt utställningen. Tack för tipset!

  2. Nej, tyvärr. Och ang. Din kommentar om Gaudí, ja visst är det underbart det han skapat. Jag blir alldeles varm inombords när jag ser skönheten och samtidigt känner jag en slags vördnad. En sann konstnär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.