Svensk riddaraction på g.

Så har kampanjandet inför filmatiseringen av Jan Guillous riddarböcker tagit sin början. Den första filmen "Tempelriddaren" ska ha premiär i december i år och produktionen pågår för fullt. Det rör sig om den mest påkostade svenska filmproduktionen någonsin, med en budget på 210 miljoner kronor. Man får gissa att herr Guillou myser. I Västergötland fröjdas man i alla fall och ser fram emot den ökade turisttillströmningen som filmerna väntas medföra.

Som historienörd anfäktas jag av dubbla känslor i samband med Arnfilmens framväxt. Jag var inte vidare förtjust i böckerna (jag läste de tre första) och framförallt är jag inte förtjust i Guillous poserande som historiker. Varför anses det sämre att skriva skönlitteratur än fakta nuförtiden?

Den andra sidan av mig hoppas på att Arnfilmerna ska innebära ett uppsving för historieintresset i allmänhet och medeltidsintresset i synnerhet i vårt land. Dessutom får man hoppas att de lyckas göra något schysst av de där 210 miljonerna. Vem vet, filmen kanske till och blir bättre än böckerna?

4 kommentarer

  1. Jag hade inget nöje av Arn-trilogin, tycker storyn och stilen är tråkig, men det nämner jag bara här hos dig. Min syster arbetar häcken av sig i produktionsteamet runt filmatiseringen och jag vill inte lägga sordin på de stora förväntningarna 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.