Hobbykurser en konsekvens av konkurrensen.

Jag förstår skolminister Jan Björklunds utfall mot gymnasieskolornas "hobbykurser" (Björklunds uttryck). Det är tveksamt huruvida det gagnar någon med ett så brett utbud av gymnasieutbildningar där tyngdpunkten läggs på rena hobbyverksamheter. De största förlorarna torde i slutändan vara eleverna sjäva. Visst, någon kommer förmodligen att kunna försörja sig som "skidakrobat" men knappast mer än en bråkdel av dem som läser utbildningen.

Visst är det rätt och riktigt att unga människor förverkligar sina drömmar. Frågan är dock om inte det tunga fokus som i dessa konkurrensens dagar lagts på denna typ av obskyra kurser snarast skapar en efterfrågan på just denna typ av utbildningar. De "häftiga" gymnasieprogrammens aggressiva marknadsföring i kombination med medier som dagligen basunerar ut att självförverkligande är något som företrädesvis sker inom media, turism och extremsporter är nog större orsaker till tillströmningen av studenter till dessa program än någon ursprunglig önskan hos studenterna ifråga.

Det är emellertid besynnerligt att inte Björklund själv ser att denna aggressiva marknadsföring av gymnasieprogram med namn som låter betydligt mer fantasieggande än de vardagliga "samhälle och "natur" etc. är en konsekvens av det konkurrenstänkande som han själv vill tillämpa inom skolans värld. Istället för att sträva efter en gedigen och kvalitativ utbildning åt alla, tvingar man skolor att konkurrera med varandra över hela landet. Resultatet är inte en kvalitetshöjning, resultatet är de kurser som Björklund föraktfullt benämner "hobbykurser". Konkurrensen medför att allt större resurser läggs på marknadsföring – resurser som skolorna annars skulle använt till kärnverksamheten.

Besynnerligt är också att den fria konkurrensen inte omfattar de kommunala skolorna. De hundratals lokala inriktningar som finns på kommunala gymnasier omfattas inte av frisöket, trots att det ofta är med dessa utbildningar som kommunerna konkurrerar. Med andra ord en frapperande inkonsekvens.

En kommentar

  1. Det känns som om Björklunds fasad börjat krakelera. Snart har han väl inga fler spektakulära utspel att göra och då kommer han att stå där med byxorna nere och en sjujädrans massa friskolor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.