Gräset är kanske något grönare trots allt…

Medan allt fler svenskar, inte minst ungdomar, oroar sig för framtiden, förbereder sig allt fler tyskar för en framtid i Sverige. Vi har redan sett dem som båtturister i skärgården, stugköpare på västkusten och vandrare i de svenska fjällen, åtnjutande en allemansrätt som de inte har tillgång till i Das Vaterland. Nu kommer de också som immigranter.

Hur kommer sig nu detta? Den tyska ekonomin går bättre än på mycket länge. De tyskar som Dagens Nyheter pratat med säger att de flyttar hit för jobbens skull. Arbetslösheten är, trots de ekonomiska konjunkturerna, fortfarande hög, framförallt i det forna Östtyskland.

Lite ironiskt känns det ändå, eftersom arbetslösheten varit den i särklass mest debatterade frågan här hemma, frågan som fällde en regering och insatte en annan, en regering med en "arbetslinje". Men inte kan det vara denna linje, så färsk som den trots allt är, som gjort att tyskar önskar slå ned sina bopålar inom våra landamären. Kan det inte bara vara så, att gräset är lite grönare på andra sidan Östersjön? Att man dessutom fritt får beträda gräset oavsett vem som äger det spelar förmodligen in det också…

12 kommentarer

  1. tyskar som saknar natur flyttar till sverige. Svenskar som saknar ett drägligt klimat flyttar till gran canaria osv osv

  2. Om ett par veckor flyttar en av våra tyska goda vänner hit. De har köpt ett hus nära oss. De flyttar hit för naturen och för fisket och för vänligheten de möter. Svenskar är välkomnande mot främlingar säger de. I Tyskland försöker man alltid värja sig mot nya människor för det är redan så trångt överallt.

  3. Jag förstår dem! Den svenska naturen är underskön när den upplevs direkt på plats. Ska själv fjällvandra i sommar, något jag ser fram emot.

    Förresten, ”Faterland” stavas med ”V”. 😉

  4. Hej! Stressade jag kikar bara snabbt in för att ge dig min nya bloggadress: korkek74.blogg.se – när du kikar in kommer du att förstå vem jag är hi hi hi! Men en ledtråd är: jag kommer inte ha lösenord när allt kommer omkring. Välkommen till mitt nya ställe!

  5. Hej! Konstigt nog att det finns fortfarande (tyska) män som heter Adolf …, men det är möjligt …
    Men varför är det så viktigt att stavningen är rätt? Räcker det inte till att förståelsen finns?
    Ja, Sverige är ett underbart land! ”Lagom” bra på sätt och vis … men är det verkligen så att människorna är så annorlunda i bägge länder? Jag tvekar lite … Heja Sverige! Heja Europa!

  6. Adolf: Korrekturfel.

    Janne: etc.

    Inga M: Det finns iofs ganska lugna och glesbefolkade regioner i Sydtyskland bland annat. Kul att era vänner flyttar upp för övrigt.

    Kristoffer Wallmark: Stavfelet är åtgärdat, en enkel korrekturmiss i all hast.

    Fjällvandring och segling är de sätt jag föredrar framför andra när det handlar om att uppleva den svenska naturen.

    Anonym: Jag har mina aningar…

    Harald: Heja Uppsala! Heja Världen!

  7. Vad är det med Sverige att vi vill vara där allihoppa? Det finns också många holländare som köper hus i Sverige. Vill ni Svenska det egentligen?

  8. Hej ”Han”, det verkar lite så om du skulle tro att de ”utlänningar” är dem ”onda” människor. Säkert, det finns dem! Men är de flesta inta bara vanliga, vänliga människor, som bara ville leva deras drömmer? Å andra sidan, finns det inte jätte många sveskar som bor utomlands även delvis som ägare av hus, land eller vad som helst …?
    Sant är det också, att man kan bara köpa nånting om det finns någon som säljer … Tänk på det, är du snäll! Jag önskar er trevliga och lugna dagar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.