Den drinkande fjällvandrarens bästa vän!

Är det någon som minns den gamla reklamfilmen för den blaskiga norska lagern Ringnes? Ni vet den där en ung man och hans svärfar bestiger en fjälltopp och den ene har lurat den andre att bära ilsner hela vägen upp till toppen?

Sådana situationer är nu ett minne blott.  En grupp studenter i Nederländerna har som en del i sitt examensarbete utvecklat ett pulver som när det blandas med vatten bildar en dryck som liknar alkoläsk med cirka 3 procents alkoholhalt.

Målgruppen för pulvret uppger studenterna vara holländska ungdomar som ännu inte uppnått 16 år, den ålder då man får köpa alkohol lagligt i Nederländerna. Jag tror emellertid att alkoholiserade fjällvandrare som de desperata norrmännen i Ringnesreklamen kommer att vara en minst lika luckrativ målgrupp. När abstinensen sätter in är det bara att slå sig ned med kåsan och torrspriten vid en porlande fjällbäck. Nu väntar vi bara på torrölen.

5 kommentarer

  1. Nä, nu puffade du bort mig från twinglylistan på artikelsidan i dn. Jag som har efterlyst uppfinningen.
    //Glad alpvandrare med toppstugor i sikte

  2. Fantasiskt att en sådan notis får en så enorm uppmärksamhet! Det är givetvis så att det går att omvandla alkohol till fasta salter, men knappast ett hälsosamt sätt att därefter tillsätta vatten och dricka det pulver.
    Normalt kan man omvandla EtOH till dess natrium eller kaliumsalt, det vill säga en etoxid, en stark bas. Etoxiden kan tom köpas av vissa kemibolag. Problemen är bara dels att saltet är hydroskopiskt (drar till sig fukt), dels att om man löser det i vatten är det inte känligt att dricka, då pH på den lösningen ligger kring 15-16 (kraftigt alkaliskt). Om man då valt att blanda saltet (etoxiden) med lämplig syra så är troligen balansen kritisk, om det ska gå att dricka.
    Skrämmande som sagt att något som är så elementärt och verkligen helt grundläggande inom kemin får så stor uppmärksamhet, något som faktiskt visar på att kemiutbildningen i landet är under ALL kritik.

  3. frktjatlund: Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, det skall aldrig ske igen!
    art[e]fact: den är förmodligen lika aptitlig som torrmjölken…
    Emma: Ja, eller i båten. Då har man ju massor av vatten omkring sig också!
    [C]hemist: Precis, liksom din kommentar tydligt visar nivån på svenskundervisningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.