”Jag har seglat och berest så många länder på vår jord…”

Visst blir man bra avundsjuk när man läser om personer som nyköpingsbon Jerk Oldenburg som i dagarna återvänt till Sverige efetr en nio år lång jordenruntseglats?

Den 9 juni 1998 kastade Oldenburg loss med sin Monsun 31:a Vindela från Nyköping. Målet var Falmouth på den engelska sydvästkusten. Efter turen till England var det tänkt att bära hemåt. Så blev emellertid inte fallet. På Jerk Oldenburgs hemsida har vi kunnat följa resan med hans egna ord under nio års tid.

Söndagen den 9 augusti 1998 fattades det omvälvande beslut som förvandlade en tripp till England till en nio år lång jordenruntsegling. Jerk beskriver själv omständigheterna under vilka beslutet fattades:

”Från Salcombe fick jag en strålande segling västerut till Falmouth, sista riktiga staden före Lands End. Här träffade jag Stormpippi, en båt på väg till Västindien med pappa, mamma och tre barn. Jag hade tidigare träffat dem på Utklippan, ni minns ön med gräslök som inte var gräslök. Ytterligare en svensk långseglare fanns där. Dessa två var helt tokiga av glädje och entusiasm över femdygnsprognosen för sjövädret på Biscaya och skulle iväg så fort de bara kunda kapa förtöjningarna.

Entusiasmen var smittsam. Jag satte full fart att springa runt i Falmouth och inhandla allt jag kunde komma på vara nödvändigt att ha ombord för en riktig havsöversegling inklusive en massa mat.

Klockan 16 var det klart med fulla tankar och en svettig och trött Jerk, som lade ut mot nya äventyr.”

Därefter fortsatte han till Portugal, Azorerna, Kanarieöarna. Sedan bar det över Atlanten till Karibien, genom Panamakanalen och över Stilla Havet till Australien, Indonesien, Singapore Thailand och indien, via Röda Havet och Medelhavet och så slutligen tillbaka till våra nordliga breddgrader.

Jag bugar mig i respekt för denne ensamseglare och hans strapatser. kan knappast tänka mig ett värdigare sätt den nu sjuttiofemårige Jerk Oldenburg kunnat tillbringa sina pensionsår!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.