Här dödas fotbollen

Jag minns löpsedeln från 2004 från en av de stora kvällstidningarna. Den melodramatiska texten: "Här dödas fotbollen" syftade på att ett gäng ungdomar i AIK-klacken rusat fram till en gallergrind och skakat på den i ett känslorus under en match. Ingen skadades, grinden gick inte ens sönder. Trots detta valde domaren att bryta matchen, kravallpolis kallades in. Klubben straffades av SvFF och fick spela sista matchen för säsongen inför tomma läktaren. Och kvällspressen bredde på med hämningslösa rubriker av sorten ovan.

Reaktionerna på gallegrindsincidenten 2004 är ett utslag av en mentalitet hos Sveriges sportjournalister och idrottsbyråkrater som gör gällande att varje typ av känsloyttring i samband med fotboll kan kopplas till "huliganism". För att stävja dessa känsloyttringar är man beredd att ta till i princip vilka åtgärder som helst, till exempel kollektiv bestraffning som är förbjudet på alla andra områden i Sverige.

I själva verket är det dessa fotbollsbyråkrater, med Lagrell och Hellströmer i spetsen, som håller på att döda den svenska fotbollen. De som tycker att det ultimata beteendet hos en idrottspublik är att sitta ner och äta popcorn. Turerna kring den nya nationalarenan i Solna talar sitt tydliga språk. Liksom man en gång tog själen ur ishockeyn och förvandlade matcherna till plastiga jippon på arenor namngivna av det näringsliv vars representanter på VIP-läktaren tycks viktigare för förbunden än hela den övriga publiken tillsammans.

SWEDBANK-arena är ett av de fulaste namn man kunde tänka sig på en idrottsarena. Den groteska anglicismen i företagsnamnet är tillräckligt illa i sig, att det redan finns som namn på en rink i Örnsköldsvik gör inte saken bättre. Att utförsäljningen av namnet (och därmed inte en så liten del av arenans själ) skett för en spottstyver gör inte saken bättre heller. 153 miljoner är en försvinnande liten del av de 1,9 miljarder som bygget av nationalarenan beräknas kosta. Lagrell och Hellströmer är nog nöjda. Fortsätter man så här kommer man snart att ha skrämt bort alla supportrar från ännu en idrott.

F.ö. publicerade SvD häromdagen en förbluffande dålig och skärmmande okritisk artikel om landets uslaste och mest partiska elitdomare sedan Anders Frisk dagar: Peter Fröjdfeldt.

4 kommentarer

  1. Intressant. Lyssna på en gammal tant! Jag minns hur det var när amatörism ansågs livsviktig för en idrottsman. Man kunde bli avstängd för minsta lilla inkomst! (idrottsrelaterade inkomst alltså.) Jag vill ju inte ha tillbaks den tiden – men det svängde liksom för mycket över åt ANDRA hållet! Eller? Har jag rätt eller har jag rätt?

    Jag var en sån där liten tjej som sparkade fotboll med killarna på 50-talet (den garanterat ENDA då). Jag fick tyvärr ge upp det – till min stora sorg. (på grund av handikapp i båda benen.) Jag gillar fortfarande idrott (fast jag är kulurknutte haha)men saknar kanske själva LEKEN i det hela. Det ska väl vara KUL???? (och inte på liv och död.) Detsamma tycker jag förresten om musik och litteratur. Jag vill inte vara med om kultur ska vara tråkigt gravallvar. Då strejkar jag! (Mozart och Beethoven hade mycket humor. Likaså Strindberg och Kafka. Bara för att ta nåra exempel. Det är TILLÅTET att skratta åt ”Dom Stora Mästarna” – när dom är roliga!)
    Hälsningar från åsiktskonstnären
    Inga-Stina

  2. AIK borde köpa gamla Råsunda. Och fixa till den lite. Vi är sveriges största klubb och vi har våran arena som vi spelar på. Och Swedbank arena är det fulaste namnet. 50 000 är för stort för svensk fotboll. När landslaget spelar blir det fullt. AIKs första match kommer också vara fullsat. Och det första derby. Men det är bara för att folk vill se arenan och inte matchen. Svffhar tänkt att det ska spelas CL-final på ”Swedbank-arena”. Okej? CL-finalen kanske inte äns kommer dit. Och om det äns kommer är det värt att offra 2 miljarder!?!? För en final? Nope, om du frågar mig. Tänk er en arena som tar in 50 000 pers. Där det alltid kommer vara 15 – 25 tusen pers. Eller en arena som tar in ca 30 000 där läktarna är fulla med folk. Som sjunger och hoppar för sitt lag. Det är Svff som dödar svensk fotboll. inte huliganerna och supportrarna. Utan supportrarna kan man lägga ner skiten!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.