Sverige, Sverige, Sverige fosterland

…som Heidenstam skaldade. Idag kunde vi alltså fira Sverige, vår längtans bygd, vårt hem på jorden. Tillika på en dag som sedan tre år tillbaka är en helgdag. Detta med att det blivit en helgdag har fått många glädjande bieffekter, utöver själva ledigheten. Till exempel att extremisternas tarvliga uppförande i storstäderna börjat balanseras av ett seriöst firande från vanliga medborgare som äntligen får chansen att yvas över sitt fosterland (eller sitt nya hemland).

För trots allt är det ju så, vad Mona Sahlin än må tro om den saken, att vi är många som faktiskt trivs med och är stolta över landet där vi är födda och/eller bor. Än så länge har vi en bra bit kvar innan vi når samma höjder av firande som vårt grannfolk i väster har på sitt 17 majfirande, men tendensen går åt rätt håll. Snart kanske det inte ens anses pinsamt att fira nationaldagen.

Det handlar inte om något blockpolitiskt ställningstagande – de flesta norrmän, oavsett politisk färg firar 17 maj. Tänk förresten på Stig Dagerman som i en av sina dagsedlar skildrar den svenska arbetarrörelsen som "den blågulröda hären" – var finns de blågula inslagen hos den nuvarande socialdemokratiska partiledare som uttalat att hon hatar allt "genuint svenskt." Reinfeldts uttalanden i samma anda har förvisso inte varit mycket bättre.

Hursomhelst tror jag att det svenska självförtroendet skulle må bra av att få sig en skjuts åtminstone en dag om året utöver de fotbollslandskamper vars läktarspektakel år för år ständigt överträffar varandra i vulgaritet, också på det området har svenskarna en hel del att lära från andra europeiska folk vars fosterländskhet tar sig äktra uttreyck också på fotbollsmatcherna och inte som hos oss i form av lustiga peruker signerade den rosa tidningen…

Medan extremisterna som vanligt betedde sig illa i Stockholm och Göteborg (läs för övrigt gärna Per Gudmundsons underbara ledarartikel i SvD) firade vi i stillhet med en nationaldagsbakelse på Landings konditori. På tisdag börjar fotbolls-EM, då kommer också jag att sälla mig till de massor som för en gångs skull får yvas över sitt land utan att behöva skämmas över det. Till dess får jag glädja mig åt att det blir fler och fler som faktiskt gläds åt det land där de bor och faktiskt vågar visa det, samt att stenkastarna på bägge sidor för varje år räknar allt färre i sina led.

6 kommentarer

  1. Påbjudet firande och multikulturell mediebevakning med italiensk buffé för nya medborgare i Göteborg. Det är inte min idé om en nationaldag. Så tack men nej tack, midsommarafton är dagen då Sverige är magiskt på riktigt.

  2. Det är nog trots allt på förekommen anledning som allt fler hälsar en ny Hitler välkommen. Allt trots förvirrade hönshjärnor som Per Gudmundsson somideligen hyllar det mångkulturella helvetet. Men du kanskle inbillar dig att SVDs ledarredaktion rapporterar direkt från somaliska Rinkeby, då kan jag uppklysa om att dessa landsförrädare alla bor och rör sig i etniskt vita reservat.

  3. jag har gått med flaggan till och från hemmet till firandet, inte populärt. nu när kommunpolitikerna förvandlat vårt fina bostadsområdet till invandrargetto med svår brottslighet och våld och knark och tvätt av svarta pengar genom livsmedelsaffär och pizzerior och hårfrisörer.har insett att en svensk inte långre får bo här.

  4. Varför är man "stolt" över en bit definierad yta där man råkar bo? Jag vet inte med dig, men jag kommer inte ihåg att jag fick välja att krypa ut genom ett svenskt hål när jag föddes.

    Att vara "stolt" över att vara medborgare i ett visst land är topp fem när det gäller dumhet i min bok. Då har man missuppfattat begreppet stolthet rätt rejält.

  5. Nazisterna ballade naturligtvis ur som vanligt. Grupper från nazisterna bröt sig ur själva marschen och började misshandla motdemonstranter och vanliga fredliga åskådare .

    Som om det skulle räcka- en direkt kopia av nazist terroristers handlingsplan för att tjäna pengar så smugglas och säljs en massa som skadar- tex narkotika..som “undanledande manövrar eldas det hej vilt..var morden och de saknade människorna i vårt land oxå sådana manövrar..Tja- har de kopierat taktiken så är det väl så. Är trött på den här dyngan nu- ledarna borde sys in på livstid!!!

    DET är vad som förstör stoltheten i att vara svensk!!! När nazistiska ledare- ofta usla gubbar och kärringar- sätts i finkan där de hör hemma-först då är jag stolt att vara svensk!!!

  6. kära lilla susz.i vilken värld lever du i?.utan nysvenskar hade vi ett narkotikafritt samhälle! 95% av alla som sitter på dom tunga kåkarna är invandrare.som sitter för mord narkotikabrott rån osv.TA OCH VAKNA.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.