Gourmetmat hos brukspatronens dotter

Villa Anna
 Odinslund 3, Uppsala

Bakom Gustav Adolphmonoliten i det lummiga Odinslund reser sig den praktfulla Villa Anna. Huset uppfördes en gång i världen av brukspatron Carl Edward Ekman  åt dennes dotter Anna Gustava Ekman, men rymmer idag hotell och en av Uppsalas förnämligaste restauranger.

Redan fasadbelysningen vittnar om att här, på en av Uppsalas centralaste och vackraste men samtidigt lite undanskymda platser, lovas någonting extraordinärt. Dessvärre har entrén kompletterats med en smaklös glastillbyggnad som erinrar om ett terrarium, men i övrigt har byggnadens karaktär tillvaratagits på ett smakfullt vis som både känns tidlöst och samtida.

Servispersonalen, som också verkar vara hotellpersonalen, är klädda i 1800-talsinspirerade kläder som tangerar det kitschiga men som trots allt funkar. Menyn är sparsam till antalet rätter, tre av varje sort. Å andra sidan byter de meny fyra gånger om året, så man torde kunna gå dit tämligen ofta utan att tröttna.

Förutom a la carte fanns det några färdiga menyförslag. Vi valde ”Brukspatronens val”, som bestod av fyra rätter, plus vinpaket. Till förrätt åt vi Lågtempererat ägg serverat med friterad kalvbringa, torkad svamp och cheddar samt kycklingbuljong. Till detta ett ”naturligt åldrat” vitt italienskt vin med viss jästkaraktär. Att servitrisen ständigt betonade att alla viner var ekologiskt odlade blev lite tröttsamt i längden, men man förstod att det var en viktig del av restaurangens framtoning.

Till huvudrätt åt vi norsk skrejtorsk med fänkålspuré, blåmusslor samt mandel och libbsticka. Detta var måltidens stora behållning. Fantastisk fisk, med små baconsmulor ovanpå dessutom, vilkat jag ju gillar. Också denna gång ett smakrikt italienskt vin.

Därefter följde ett urval av närproducerade ostar som också höll stor klass och serverades med skorport, honung och marmelad. Till detta ett fruktigt dessertvin. Avslutningsvis en choklad- och pärondessert och ytterligare ett dessertvin.

Sammantaget höll samtliga rätter hög klass och det får sägas att Villa Anna lever upp till sina högt ställda ambitioner, trots att man nu väl har hunnit passera den första tidens smekmånadsmässiga entusiasm. För den som vill äta på finkrog i Uppsala är Villa Anna, vid sidan av Hambergs fisk, det givna valet.

UNTDN

3 kommentarer

  1. Lite bättre kritik tycker jag att Villa Anna förtjänar. Inte var det tröttsamt att de påpekade att vinerna var ekologiskt odlade när de var så goda!

  2. Lite bättre kritik tycker jag att Villa Anna förtjänar. Inte var det tröttsamt att de påpekade att vinerna var ekologiskt odlade när de var så goda! Jag tyckte att det var en fantastisk kväll!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.