Egyptisk kvinnokamp

– Jag springer väldigt fort.

Så svarar den egyptiska kvinnorättsaktivisten Mariam Kirollos när intervjuaren Per Strömbäck ställer frågan hur det kommer sig att hon klarat sig undan att själv råka ut för det våld och de sexuella övergrepp som blivit mer regel än undantag under turbulensen i samband med den egyptiska revolutionen, en revolution som alltjämt pågår.

Jag springer väldigt fort, säger Mariam Kirollos och genast förstår man att den soligt leende, karismatiska kvinnan på scenen under Mediedagarna i Göteborg kommer från en helt annan verklighet än de som vi är vana vid. En verklighet där hon riskerar livet på daglig basis i sin kamp för sådant som vi tar för givet.

 – Regimen är kvar, det är bara Mubarak som bytts ut, förklarar Kirollos som menar att förtryckarapparaten är densamma nu som tidigare, det är bara det att den nya regimen under Mursi inte är lika bra på att dölja missförhållandena. Korruptionen finns kvar, liksom den godtyckliga maktutövningen från polis och militär.

Värst drabbade är, som i alla konflikter, kvinnorna. Kvinnorna som inte bara riskerar att bli utsatta av övergrepp från regimtrogna, poliser och militärer utan också från sina meddemonstranter på gatorna, som tycker att kvinnor ska stanna i hemmet och absolut inte ägna sig åt politik.

Mariam KIrollosDet är med andra ord inte bara mot Mursi och hans anhang som Kirollos demonstrerar när hon bokstavligen slår på den stora trumman i demonstrationstågen på Tahrirtorget i Kairo. Vid ett tillfälle trummade hon i sex timmar i sträck, tills hon blödde ur handflatorna. Situationen för Egyptens kvinnor är alarmerande, och situationen har knappast förbättrats sedan det muslimska brödraskapet tog över. Kirollos berättelser är en lång katalog av misshandel och våldtäkter, som drabbat kvinnor som protesterat mot den rådande ordningen, eller kanske bara råkat befinna sig på gatan. Det blir en smärtsam påminnelse om varför det fortfarande är i högsta grad relevant att uppmärksamma den internationella kvinnodagen.

I Dagens Nyheter är huvudnyheten på den internationella kvinnodagen att Högskoleprovet påstås missgynna kvinnor vid ansökningar till prestigeutbildningar. Anledningen? Enligt artikeln blir män bättre på att göra provet eftersom de väljer att göra det fler gånger. Exakt vad som hindrar kvinnor från att göra samma sak framgår inte i artikeln. Avgrunden mellan Dagens Nyheters konstruerade ickenyhet och Kirollos rapport från kvinnokampens Egypten kunde knappast vara större.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.