Hur blir det med fotbollsintresset när VM är över?

Italien vann oförtjänt på straffar över ett Franskt landslag som hade övertaget i stort sett hela matchen, till och med efter att Zidane blivit utvisad. Straffläggningar är aldrig roliga, men på något sätt måste ju en VM-final avgöras. Jag är ändå tacksam mot Frankrike för att de slog ut det äckligt haussade brasilianska landslaget. Brasiliens fotbollslandslag förkroppsligar i mina ögon allt det som är så snuskigt med den mediala hysterin kring fotbolls-VM. Det är två typer av människor som hejar på Brasilien (förutom Brasilianare förstås, men de må vardna förlåtna): sportjournalister som alltid älskar ultraindividualistisk divig ?sambafotboll? och folk som annars inte är intresserade av fotboll men som håller på Brasilien för att de har läst i tidningarna att man ska det. Till den senare kategorin räknas även alla de kulturpretton som de senaste veckorna synts posera i matchtröjor emedan det numera tycks ha blivit lika chict i dessa kretsar att intressera sig för fotboll som för schlager.

Fotbolls-VM är över och det svenska landslaget behöver inte skämmas över att ha blivit utslagna av bronsmedaljörerna. På lördag börjar allsvenskan igen. Det ska bli intressant att se om alla dessa ?fotbollsfantaster? som ockuperat stolarna framför krogarnas storbildsskärmar- och då och då knackat en på axeln och frågat om offsideregeln – kommer att orka visa sig på några av de allsvenska arenorna eller om det enorma fotbollsintresse som gjort sig gällande i vårt land varit ett övergående fenomen. Den som lever får se.

6 kommentarer

 1. Kan man inte bara få vara en som alltid tyckt att Brasilien har snygga tröjor, fin flagga, vackra människor och att landet är mysexotiskt (ja jag vet att mycket är ruttet – men ändå) och har sett trixiga brasilianare som barn på TV?

  Måste det alltid bara finnas två kategorier av människor? Jag minns Vilse i Pannkakan som ett av många barnprogram. Varken favorit eller hatobjekt. Jag varken hatar eller älskar Staffan Westerberg. Han är en TV-gubbe, typ som Bengt Feldreich.

  Du kommer inte se mig på någon allsvensk fotbollsmatch. Närmsta lag är fyra timmar bort med tåg men jag skulle inte gå även om det fanns här i stan. Jag tror inte jag skulle gå på match ens om VM skulle dyka upp i stan. Jag är bara lite förtjust i hypen.

 2. Jon Kanon: Generellt sätt är jag också emot uppdelandet av människor i alltför få och snäva kategorier, men ibland är generaliseringar användbara för att förtydliga en ståndpunkt.

  Det jobbiga med VM-hypen är att det oftast är de som poserar i matchtröjor en gång vart fjärde år som låter mest och som alltid ska ha mest (ogrundade) synpunkter på hur den övriga fotbollspubliken (den som går på matcher även efter VM) uppför sig.

 3. Enligt en mycket osäker källa jag har, och enligt mitt ännu osäkrare minne, så har det nuvarande portugisiska fotbollslaget en brasiliansk tränare, som bara uppmanar till ruff, med motiveringen att det är ”Guds hand”.
  Ursprunget skulle vara spelaren Pelé, som en gång gjorde ett om inte avgörande så åtminstone viktigt mål med HANDEN. Ingen såg detta och Brasilien vann.

  Sedan dess är allt som inte syns, men funkar, ”Guds hand”.

  Kan detta stämma?

 4. Karin S: Jag känner inte till detta, men det låter helt i linje med den ”härliga” sambaattityd som våra inhemska sportjournalister vurmar så för, gärna samma journalister som blir monumentalt upprörda när Zidane lackar ur och skallar slemmot Materazzi, elelr blir helt konfysa när några inhemska supportrar skakar på en gallergrind i samband emd någon allsvensk match här hemma.

 5. Bra. Jag tror att vi är överens.

  Och jag fattar inte heller varför alla blir så upprörda över Zidanes agerande. För mig är det fullkomligt obegripligt att de inte pucklar på varann mer än de gör. Allihop.

  Såg idag på tv att BBCs specialister på läppläsning(!) ska ha uttytt italienarens harang som att Zidane var son till en terroristhora.

  Men det är nog det där med att han rätt som det var sket i reglerna; de oskrivna. Han kunde kosta på sig det – på sätt och vis.
  Samtidigt föll han från sin piedestal, blev människa istället för gudsbild mer eller mindre i media.

  Här vurmar man nog mindre för sambaattityden.

 6. Karin S: Jag väljer att invänta Zidans offentliggörande av förolämpningen, hur tillförlitliga än BBC:s läppläsningsexperter påstås vara, innan jag fäller omdömet. jag har emellertid aldrig gillat Materazzi så att utslaget faller till Zidanes fördel verkar ganska troligt. Jag läste för övrigt på Svenska Dagbladets hemsida att Materazzi skyller ifrån sig hela bråket på Zidane – vad kunde man vänta?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.