Återupprätta Odinsborg!

Ute i Gamla Uppsala, mellan kyrkan och det vederstyggliga Gamla Uppsala museum, ligger den anrika restaurangen Odinsborg. Odinsborg är inrymd i en förtjusande träbyggnad från den nationalromantiska eran. Troligen byggd enligt hur man föreställde sig att ten vikingatida arkitekturen tett sig, men för en nutida besäkare mer erinrande om jultomtens verkastad. Charmigt är det i alla fall med alla pittoreska träutsmyckningar och de två mjödhornen på taket.

En bekant till mig som är några decennier äldre än undertecknad har berättat om hur han och hans kamrater under ungdomsåren brukat vallfärda från Gästrikland där de bodde ner till Gamla Uppsala för att känna historiens vingslag. Vid dessa besök hade ett besök på Odinsborg varit ett stående inslag. Enligt min kamrat skall restaurangens väggar ha varit prydda med forntida vapen och rustningar, varvat med nationalromantiska målningar – d.v.s. precis vad man väntar och önskar sig när man besöker en restaurang med den fornnordiskt klingande namnet Odinsborg och tillika bara ett stenkast från de mäktiga kungshögarna.

De gamla fornfyndet försvann dessvärre på en auktion vid någon försäljning för länge sedan och de få nationalromantiska målningar som finns kvar varvas numera med diverse smaklöst kitsch. Byggnaden i sig känns tämligen nedgången och det är sällan man ser några gäster.

Jag önskar att någon åtog sig att ge åter Odinsborg sin glans och forna storhet, kanske som ett led i en allmän satsning på fornminnesområdet i Gamla Uppsala. Den är belägen på en plats som får varje historienörd och rollspelare att börja dregla, dessutom skall man inte glömma bort att nationalromantiken kring förra sekelskiftet, med alla sina historiska missuppfattningar, är en historisk period med en särpräglad arkitektur lika väl värd att bevara som vilket torftigt men K-märkt funkisförortscentrum som helst.

2 kommentarer

  1. Det tråkiga Uppsala, ute på stäppen, har alltid varit en tillflyktsort för allehanda valpar med kvasikonservativa historievärderingar. Tryggast så. I dessa svart/vita sammanhang är kanske stelbenthet och förutsägbarhet bara förnamnet.
    Låt oss slippa gamla Upsala !

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.