Sverige, demokrater och Sverigedemokreater.

För första gången ställer en högt uppsatt moderat upp i en debatt med Sverigedemokraterna. På torsdagskvällen debatterar partiledaren Jimmie Åkesson (sd) i programmet "Adaktusson" i TV8, mot folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag och på söndag kväll möts partisekreteraren Per Schlingmann (m) och Åkesson (sd) i programmet "Sverige i fokus" på TV8.

Socialdemokraterna har avböjt medverkan i debatten trots att deras nya partiledare i samband med tillträdet i mars yttrade: "Nu måste vi ta debatten mot Sverigedemokraterna!"

Extra angeläget vore det för Sahlin att ta debatten emedan hon representerar just den hållning som gör att SD dagligen vinner fler anhängare. Det är märkligt att inte de etablerade partiernas företrädare kan inse sambandet mellan framväxten av missnöjespartier av sd:s typ och uttalanden som Sahlins:

"Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker."

Just denna typ av bespottande av det svenska är den näring ur vilken Sverigedemokraterna spirar. Att man dessutom från riksdagspartiernas sida vägrat att ta debatten är ett demokratiskt problem liksom det är ett problem att partiet gång på gång förlänas martyrstatus genom angrepp från olikatremistgrupper. Nu senast har Grand Hotel i Saltsjöbaden dragit tillbaka sitt löfte om att hyra ut lokaler till partiets riksårsmöte. Jag undrar om bomhotarna inser att de snarare gör sd en tjänst genom sitt agerande?

Jonas Morian, ordförande i Socialdemokratiska pressföreningen har skrivit ett välformulerat inlägg om Sverigedemokraterna och mötesfriheten. Man önskade att Mona Sahlin och Marita Ulvskog vore förmögna till en lika nykter analys.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.