Från landets yngsta kommunstyrelseordförande till landsbygdens främsta frösvarare. Terese Bengard är politikern som blev landsbygdsaktivist och nu även författare.
När Terese Bengard tillträdde som kommunalråd i Ragunda kommun i Jämtland var hon landets yngsta kommunstyrelseordförande. Hennes stil med röda klänningar, höga klackar och svart, lockigt hår fick hennes politiska motståndare att kalla henne för Betty Boop i politiken, ett öknamn som hon snabbt ägde och snart sågs hon dyka upp på kommunfullmäktige med en Betty Boop-väska.
Sedan tio år tillbaka är Terese Bengard verksamhetschef för organisationen Hela Sverige ska leva, som verkar för att lyfta de svenska landsbygdernas perspektiv och problemställningar. Det är ett arbete som handlar lika mycket om att lyfta de faktiska utmaningar som finns, som att mota de många stereotyper och nidbilder som finns av landet utanför storstadsområdena och dess befolkning.
Förra året debuterade Terese Bengard som författare, med boken Världens mittpunkt (vilket givetvis syftar på Ragunda, om nu någon trodde något annat). Det är en personlig berättelse om hennes egen resa genom politiken och landsbygdsaktivismen, men också en skildring av Sverige ochd e svenska landsbygderna, bortom stereotyper och förutfattade meningar.
I veckans avsnitt samtalar jag och Terese om landsbygdens utmaningar och om kulturlivets förutsättningar i glesbygden. Har kultursamverkansmodellen bidragit till kulturpolitikens descentralisering? Är landsbygdspolitiken verkligen en höger/vänsterfråga?
Om du tycker att dessa poddsamtal är intressanta och givade får du hemskt gärna dela avsnitten i dina sociala medier, samt bjuda in dina vänner och bekanta att lyssna och prenumerera. På så sätt hjälper du mig och mina gäster att nå ut till fler.