Han är ekonomen som blivit ansiktet utåt för bildningens betydelse i näringslivet. Som rektor för Handelshögskolan i Stockholm har Lars Strannegård förespråkat ett humanistiskt bildningsideal.
I en ofta återgiven anekdot berättas om hur franska affärsmän drar lott om att slippa äta lunch med sina svenska motsvarigheter, för att dessa är så obildae och tråkiga och bara vill prata affärer, eller möjligen golf. Men stämmer det verkligen? Är svenska näringslivstoppar verkligen mer ointresserade av bildning och kultur än affärsmän i andra länder?
Lars Strannegård är rektor för Handelshögskolan i Stockholm sedan drygt tio år tillbaka. Där har han arbetat för att lyfta den humanistiska bildningens och de estetiska ämnenas betydelse.
2019 lät han tillsammans med Bokmässan i Göteborg undersöka svenska börs VD:ars läsvanor och kunde sticka hål på myten om det kulturellt ointresserade näringslivet. I själva verket läste företagsledarna mer än genomsnittet.
I veckans avsnitt pratar vi om bildnng och bildningsideal, om varför Sverige förlorade sin mecenatkultur, om varför en statlig kulturkanon är en dålig idé, och hur regeringen ska gå till väga för att öka näringslivets vilja att finansiera kultur.