Andreas Norlén är riksdagens talman och således den som står näst högst i rang i det offentliga Sverige, efter konungen. Förra året sammanställde han en antologi med svenska dikter från 500 år.
Andréas Norléns poesiintresse blev känt för en bredare allmänhet 2019 när han filmades av en reporter från Hufvudstadsbladet i en hotellobby i Helsingfors då han reciterade samtliga 28 verser av Sven Dufva, ur diktsviten Fänrik Ståls sägner, av Johan Ludvig Runeberg.
Men poesin har funnits med under hela hans politiska karriär. Redan som ung MUF-are i Östergötland kryddade han sina anföranden med dikter. Detta är något som han har fortsatt med i rollen som talman i Sveriges Riksdag.
Förra året utmynnade detta intresse för svensk lyrik i en antologi – Talmannens guide till svensk poesi – som han sammanställt tillsammans med sin hustru och som givits ut på bokförlaget Max Ström.
I veckans avsnitt samtalar vi om poesis betydelse, för individen, men också för ett land och ett samhälle, liksom hur man ska göra om man är ovan men vill börja läsa poesi. Vilken betydelse har litteratur i allmänhet och lyrik i synnerhet för bildningen, och hur ska man göra för att vända den pågående läskrisen?