Men herregud!

Kränkningshysterin rusar vidare i vårt land. En gäst (1!) har blivit upprörd över att ha funnit en Bibel på sitt hotellrum på Scandic och därför rensar nu hotellkedjan sina rum från Gideoniternas biblar, vilka sedan länge varit legio på hotellrummen.

Huruvida det är motiverat att ha biblar på hotellrummen kan man ju fråga sig, men att se det som en kränkning av människor tillhöriga andra trosriktningar är absurt. Om jag skulle finna Koranen på mitt hotellrum i Marocko skulle jag inte höja ett ögonbryn, ännu minre uppleva mig som kränkt.

Tråkigt att Scandic gick i den lätta fällan och nu bidrar till den McCarthyistiska hållning som råder i vårt land där man numera knappt kan andas ett ord om ämnen som religion eller etnicitet utan att frukta att stora kränkningslarmet skall börja ljuda över nejderna.

Scandic tänker ersätta biblarna på rummen med "skrifter från flera religioner och språk" som snart ska finnas tillgängliga i hotellreceptionerna. För det första kan man fråga sig vilka som kommer att göra sig besväret att gå till receptionen och fråga?

För det andra undrar jag om man på Scandic är medvetna om att de bara ännu mer blottar sina strupar för de förtrytelsens fältherrar som manövrerar kränkningsmegafonen: hur ska de kunna göra ett urval av religioner och språk till sina receptioner? Inser de inte att varje urval blir en kanon (och kanon är ett av de fulaste ord som finns idag), varje kanon innebär en exkludering och varje exkludering och varje exkludering innebär per definition en kränkning enligt förtrytelsefalangen.

Bäva månde Scandic – de hade lika gärna kunnat börja sälja Nogger Black!

2 kommentarer

  1. På även de billigaste japanska hotell kan man hitta skrifter från flera religioner och på olika språk på rummet – och även sekulära självhjälpsböcker. Kanske kan någon känna sig förolämpad av att hitta Bibeln, Koranen eller Lotus-sutran på samma hylla som den senaste ”Rädda ditt jobb/din familj/dina vänner”-bestsellern. Men jag tycker nog att denna pragmatiska inställning är mer sympatisk än den västerländska (den muslimska världen inräknad) moralpaniken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.