Ja vi elsker…!

Idag, 17 maj, passar Slottet i saknadens dalar på att gratulera vårt västra grannfolk till deras självständighet på deras nationella högtidsdag. I Norge har man länge haft och har än idag ett betydligt sundare förhållningssätt till sitt eget kulturarv och sin nationella identitet. Utan chauvinism av det danska slaget gläds man åt sin kultur, utan att för den skull behöva se ner på andra.

Jag tror att vi i Sverige har en del att lära av våra västra grannar i dessa frågor. Man behöver inte be om ursäkt för att man firar sin egen kultur. det finns ingen motsättning emellan att göra så och att fortfarande vara öppen för andra kulturer.

Skillnaden mellan det norska och det svenska sättet att betrakta sitt kulturarv är tydligt inte minst på det musikaliska området. Den traditionella norska musiken har en stark ställning i det norska musiklivet, ljusår ifrån den undantagsposition som den svenska folkmusiken trängts ut i av en musikbranch dominerad av slätstruken mainstreampop av internationellt snitt. Motsättningen är onödig, det ena behöver inte utesluta det andra.

Till och med på stan i Stockholm såg man idag glada norrmän i folkdräktar på väg till eller från firandet av 17 maj. Detta kan jämföras med vårt eget sjukligt nervösa nationaldagsfirande där kommunalpampar försiktigt ses tassa runt på tå, uppfyllda av oro för att bli anklagade för rasism. Inte konstigt om extremistiska grupperingar försöker göra nationaldagen till sin, när alla andra skäms över den. I Norge skulle något sådant inte kunna hända.

4 kommentarer

  1. Lika bra skrivet som alltid. Jag njuter.

    Jag håller fullständigt med, vi borde lära oss av Norrmännen, problemet är väl att vi sagt det så länge jag kan komma ihåg och ändå har inget hänt. De flesta vet ju inte ens varför 6 juni är en helgdag.

  2. Vi har ju Folkets march, nationaldagen.nu . Det är väl det enda firandet Stockholm kommer att få så länge som vi har svenskhatare i kommunfullmäktige samt i riksdagen. Om ni vill fira: fira med oss. Om ni inte vill fira: fortsätt rösta på något mellan vänsterpartiet kommunisterna till moderaterna och gå på deras lögner om oss som folk. Det är deras politiker som hatar Sverige och inte alls vill fira vår identitet. Allt är upp till er själva och hur ni känner rörande vårt gemensamma arv och vår identitet. Ingen vet bättre än ni själva vad ni anser er själva vara värda. Jag anser oss vara ett fantastiskt folk, och det står jag för. Därför kommer jag att fira nationaldagen tillsammans med andra som anser detsamma.

  3. Ville bare presisere at Norge IKKE feirer selvstendighetsdagen (som er 7. juni, og unionsoppløsningen fra Sverige i 1905) men konstitusjonsdagen (17. mai 1814). Dette faktum alene underbygger i og for seg betraktningene i denne bloggen.

  4. EllA. Man tackar!
    Harry Klein: Jag skriver inte att 17 maj är Norges självständighetsdag. Jag gratulerar norrmännen till sin självständighet på er nationella högtidsdag (konstitutionsdagen om man så vill).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.