Det finns två sätt för en individualistisk gentleman att resa: antingen genom ett individuellt färdmedel såsom egen båt eller bil, eller individuellt i ett kollektivt färdmedel. Den bilburne har en stor frihet när det kommer till avrese- och ankomsttider. Han kan stanna var och när han vill och han kan välja att ta en omväg för att titta på något vackert eller kanske besöka en god vän.

Jag gick häromdagen till jobbet iförd den för undertecknad inte alls ovanliga kompositionen marinblå chinos, svart skjorta och grå tweedkavaj. En i alla stycken diskret och smakfull matchning. Vad jag inte hade räknat med var att det skulle komma att resas synpunkter bland några av mina kollegor rörande mitt val att kombinera svart och marinblått. Det är nämligen en modemässig tumregel att inte kombinera dessa två färger.

Det finns få saker som är lika tilltalande som företag som startas av nördar, allra helst om man råkar vara en nörd själv. Apples framgångssaga är ett ypperligt exempel på det estetiska nörderiets triumf. Supernörden Steve Jobs har vittnat om att en kurs i kalligrafi var den mest avgörande för hans vidare verksamheter. När det kommer till mode är frågan om nörderi, eller djupt och innerligt engagemang som man också skulle kunna kalla det, helt avgörande.