Jag har tidigare här på bloggen skrivit om polisens övertramp gentemot vanliga supportrar i samband med allsvenska fotbollsmatcher. Att detta problem inte blivit mindre framgår av en artikel på Eurosports hemsida där man kan läsa om hur Hammarby Fotbolls säkerhetsansvarige misshandlats av poliser när han försökt lugna ned uppretade supportrar.

 

Den som varit på en allsvensk fotbollsmatch och befunnit sig någon annanstans än på pressläktaren blir inte så förvånad. Det verkar som att polisen tar tillfället i akt att i samband med fotbollsmatcher få ur sig all den frustration som byggs upp under deras övriga yrkesverksamhet när de tvingas arbeta med bakbundna händer.

 

Ta till exempel tv-bilderna från ytterlighetsvänsterns demonstrationer mot Davis Cupmatchen i Malmö, då kravallutrustade poliser satt kvar inne i sina bilar och lät ligisterna sparka sönder desamma. Förmodligen underlät de att ingripa på grund av den storm som skulle blåsa upp i medierna om någon av terroristerna åsamkats så mycket som en fläskläpp.

 

Fotbollssupportrar däremot är lovligt byte. Det tycks vara få saker som upprör så många som aldrig går på fotboll som ”huliganismen” på våra fotbollsarenor och vad den påstås kosta skattebetalarna. Att polisinsatserna i samband med fotbollsmatcher ofta är överdimensionerade (ofta – inte alltid) och missriktade och oftare utsätter fredliga medborgare för fara än skyddar dem från dem, tycks få av tidningarnas förståsigpåare vara medvetna om.

 

Det är snarast sådant, i kombination med de efter tevetablåerna anpassade matchtiderna, som gjort att allsvenskan det senaste året börjat tappa den storpublik som man lyckades bygga upp från början av 2000-talet.