Tidlös shopping i Kalmar

Jag gav mig ut i Kalmar för att komplettera garderoben inför helgens bröllopsfestligheter. Jag hade nämligen drabbats av insikten att ingen av de slipsar jag tagit med mig passade till sommarkostymen. Ve och fasa!

Vilsen gav jag mig ut i den gamla unionshuvudstaden på jakt efter en välsorterad herrekipering. Sanningen att säga var mina förväntningar inte särskilt höga. Jag hade nämligen stannat till i Kalmar under sommarens segling och försökt få tag i en snygg skjorta, utan framgång.

Efter ett visst flackande på stadens gator föll min blick på något som kunde vara en klassisk herrekipering. Kostymer och slipsar syntes i skyltfönstret. Där bakom såg mörkt ut, så ett kort ögonblick undrade jag om det var stängt. Jag kände emellertid på dörren och fann den olåst.

Det var som att stiga in i ett annat århundrade. Därinne i i dunklet stod tunga möbler i mörkt trä och en däven doft från flydda dagar slog emot mig. Bakom disken stod en gentleman som verkade lika uråldrig som butiken.

När jag frågade om slipsar, flugor och bröstnäsdukar visade det sig att butiken både var välsorterad och prisvärd. Medan jag valde och vrakade blev jag upplyst om att butiken hade funnits i exakt 99 år och 9 månader och att man nu planerade inför sitt förestående hundraårsjubileum.

Föreståndaren var emellertid inte riktigt lika gammal, men hade väl arbetat i butiken i imponerande 60 år! Vilken högtidsstund för någon som värnar om tradition, kontinuitet och klassiskt herrmode!

Det är inte helt osannolikt att jag slinker in där för ytterligare inköp framöver…

 

 

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.