Sånger om havet. Del 1.

Dougie MacLean – Ready for the storm

Jag introducerar härmed en ny serie inlägg om sånger som på ett eller annat sätt handlar om havet. Tanken är att samla ett antal sånger på temat hav, som på ett eller annat sätt berör mig. Det kan vara urgamla folkvisor, sjömanssånger, nutida ballader, hårdrockslåtar eller vadsomhelst. De kommer inte heller att presenteras i någon given ordning utan som andan faller på.

Först ut är skotske singer/songwritern Dougie Macleans dramatiska Ready for the storm från albumet Cragie Dhu (1983). Sången, som också finns i en pompös version med full stråkorkester, handlar om en ensam seglare på ett stormigt hav. Att texten är öppen för allegoriska tolkningar behöver nästan inte sägas.

Den kan dock även lyssnas till precis som den är. Hela stämningen i sången fångar på ett utmärkt vis känslan av litenhet och utsatthet inför naturens väldiga krafter som ofta infinner sig på havet. Ready for the storm är, tillsammans med Caledonia, en av MacLeans starkaste sånger.

2 kommentarer

  1. Tack för tipset. I love Spotify….
    Signaturmelodin till onedinlinjen tar alltid mig ut till havs på kontoret.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.