Sånger om havet. Del 4.

Lasse Dahlquist – Stuvarevalsen

Nyss hemkommen från Västkusten och Bokmässan känns det lämpligt att uppmärksamma en annan av Sveriges stora nautiska sångare, nämligen Göteborgssonen Lasse Dahlquist. Precis som den 20 år äldre Evert Taube kom också Dahlquist från en familj med starka kopplingar till havet, vilket också märks i dennes mycket initierade texter.

Stuvarevalsen handlar förvisso inte i första hand om havet utan om livet i hamnen, men eftersom denna ligger i direkt anslutning till det stora blå låter jag den passera in i denna godtyckliga kategori. I visan, som utspelar sig under krigets ransoneringstider, går göteborgaren Kålle runt på kajerna i Göteborgs hamn och drömmer sig tillbaka till mindre knappa tider då hamnlivet blomstrade:

”Nere vid kajen står Kalle och mediterar
 och följer allt som passerar
med blick som är hård.
Hamnen är tyst som en krog efter sista gästen
och liknar  förresten mest en
marinkyrkogård”

Dahlquist var mer av en schlagersångare än vad Taube var, men Stuvarevalsen är en välsnickrad visa i ordets allra bästa bemärkelse och rymmer såväl skickligt rimsmide som stark närvaro i miljöskildringarna, en klämkäck refräng och ett nostalgiskt budskap. Helt klart en av Dahlquists finaste sånger!

Lyssna här!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.