Turister och deras kläder

När man är på resande fot ges upprepade tillfällen till att begrunda andra resenärers klädval. Det är uppenbart att vissa människor åsidosätter alla de normer vad klädedräkten anbelangar som de tillämpar på hemmaplan, så fort de ger sig ut på en resa. Mjuka träningsbyxor, som de annars skulle dra sig för att ha på sig ens närde gick ut till brevlådan eller rastade hunden, blir det självklara valet när de ska ut och resa.

Många turister tillägnar sig också en allmänt slapp attityd gentemot sin omgivning, där klädvalet bara är en del i en helhet. Allra helst gäller det yngre turister som reser till länder där medelinkomsten är lägre än i deras hemländer. Till exempel drar de sig inte för att gå på bättre restauranger, där såväl inredning som personalens och övriga gäster signalerar att ett visst mått av ansträngning vad gäller den egna apparitionen är välkommet, i sin slappaste turistoutfit.

Under förra helgens vistelse i Budapest iakttog jag detta fenomen vid flera tillfällen. Det gällde både nordeuropeer som norrmän och engelsmän, men också sydeuropeiska turister från Italien och Spanien. Italienarna och norrmännen var värst, eftersom de uppträdde i stora horder och skränade högljutt varhelst de visade sig.

När jag använder mig av den praktiska resehemsidan, och smartphoneapplikationen, Tripadvisor har jag noterat att användarnas omdömen ofta skiljer sig markant från mina egna intryck av det beskrivna stället. Ett tydligt exempel från Budapestresan är en restaurang som både jag och mitt sällskap upplevde som en av de bästa av dem vi besökte, men lysande mat och bra service till humana priser. Enligt utlåtandena på Tripadvisor skulle samma ställe ha otroligt snorkig personal, vissa skrev rentav att de aldrig blivit så illa bemötta.

Jag kunde inte låta bli att sätta detta i samband med mina iakttagelser av yngre turisters, för jag antar att det företrädesvis är sådana som använder sig av Tripadvisor, åsidosättande av såväl underförstådda klädkoder som sociala normer. Själv skulle jag aldrig drömma om att gå på en bättre restaurang eller kafé i mysbyxor eller trasiga jeans. Skulle jag av någon anledning göra det skulle jag inte heller bli förvånad om jag inte bemöttes med samma respekt som övriga gäster. Allra minst i Ungern där man värdesätter stil och hövligt uppträdande.

Jag undrar om det inte ligger ett mått av imperialistisk anda i den nonchalans som yngre västeuropeiska turister visar när de besöker länder där deras pengar är mer värda än hemma, som om det betydde att de själva var mer värda än sina värdar och därför kunde bete sig hur som helst. Om så är fallet kan jag inte, trots att jag egentligen aldrig tycker att dålig service är försvarbart, låta bli att förstå de välklädda ungerska servitörernas ovilja att passa upp osnutna västeuropeer i träningskläder som förväntar sig att bli behandlade som kungar.

Matteus gyllene regel är giltig också när man reser utomlands. Ömsesidig respekt bör gälla även över valutagränserna. Med andra ord klä upp dig lika mycket när du går ut och äter i utlandet, som du skulle ha gjort på motsvarande restaurang i ditt hemland, även om maten kostar hälften så mycket. För den som ändå insisterar på att komma i trasiga jeans finns det ju gott om etablissemang där den typen av kläder inte alls väcker något uppseende.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.