Att matcha marinblått och svart

Jag gick häromdagen till jobbet iförd den för undertecknad inte alls ovanliga kompositionen marinblå chinos, svart skjorta och grå tweedkavaj. En i alla stycken diskret och smakfull matchning. Vad jag inte hade räknat med var att det skulle komma att resas synpunkter bland några av mina kollegor rörande mitt val att kombinera svart och marinblått. Det är nämligen en modemässig tumregel att inte kombinera dessa två färger.

Denna tumregel är rimlig, om den inte tas ur sitt sammanhang. Anledningen till att man inte bör kombinera marinblått och svart är för att när det gäller vissa typer av plagg och vissa nyanser av blått kan det verka som att man försökt klä sig enhetligt men misslyckats. Man bör till exempel inte kombinera en svart kavaj med mörkt marinblå kostymbyxor eller vise versa.

Att däremot ha en mörkblå sammetssmoking till svarta smokingbyxor kan vara anslående. Liksom att kombinera mörkblå byxor till en svart överdel eller en mörkblå mössa till en svart jacka. Förutsättningen är dock att det tydligt framgår att det är frågan om en blå nyans så att det inte verkar som att man har tagit miste på svart och mörkt blått.

Matchningsmässiga tumregler kan vara bra att ha i bakhuvudet när man känner sig osäker. är man någorlunda bevandrad vad gäller färg- material – och mönstermatchning vet man dock att det ges många utmärkt tillfällen till att avvika från reglerna, men att dessa kräver en viss fingertoppskänsla. Detta gäller inte minst vid mönstermatchning.

Är man ovan vid mönstrade kläder bör man kanske hålla sig till ett mönstrat plagg åt gången och ha resten i enfärjade tyger. Om man som jag tycker om mönster av olika slag finns det emellertid en del saker att ta fasta på. Framförallt handlar det om att matcha olika mönster. Du bör generellt inte kombinera randigt med randigt eller rutigt med rutigt, MEN, det kan också funka förutsatt att rutmönstren skiljr sig åt i storlek.

En smårutig slips kan till exempel med fördel bäras till en storrutig kavaj. Det går också bra att bära många olika mönster samtidigt – men också här gäller det att vara uppmräksam på mönstrets storlek. Det är direkt olämpligt att ha en storrutig slips till en storrandig kavaj med en storprickig skjorta. Då ser man i bästa fall ut som en skurk ur den gamla teveserien om Batman och i sämsta fall ut som en pajas.

En prickig slips till en smalrandig skjorta och en storrutig kostym kan däremot bli höjden av smakfullhet. Men som sagt, var uppmärksam på vad fingertopps- och magkänslan säger. Saknar du sådan rekommenderas Alan Flussers bibel på området Dressing the man. Mastering the art of permanent fashion som innehåller ett långt avsnitt om färg- och mönstermatchning.

Lycka till!

8 kommentarer

  1. ”5 kommentarer till Att matcha marinblått och svart”

    Så säger rubriken till kommentarsfältet just nu, men några kommentarer ser jag inte till. Inte en enda. Det är inte första gången det händer att din blogg påstår att en post har fler kommentarer än den har — och inte första gången den påstår att det finns en eller flera kommentarer när ingen syns. Är detta en bugg? I så fall kanske du vill vara medveten om den och försöka fixa den. Eller är det borttagna kommentarer, eller kommentarer hållna för moderering, som räknas?

  2. Där har vi nog förklaring då, kanske. Tack för det! Det är väl i och för sig inte en dålig idé att räkna sådana kommentarer som ping-back, men om möjligt vore det ju trevligt om det i så fall kunde genereras en länk till tweeten, så att man kan se vad som sagts. Detta sagt som ett förslag i all välmening, om du vid tillfälle uppdaterar bloggplattformen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.