Hur blir det med fotbollsintresset när VM är över?

Italien vann oförtjänt på straffar över ett Franskt landslag som hade övertaget i stort sett hela matchen, till och med efter att Zidane blivit utvisad. Straffläggningar är aldrig roliga, men på något sätt måste ju en VM-final avgöras. Jag är ändå tacksam mot Frankrike för att de slog ut det äckligt haussade brasilianska landslaget. Brasiliens fotbollslandslag förkroppsligar i mina ögon allt det som är så snuskigt med den mediala hysterin kring fotbolls-VM. Det är två typer av människor som hejar på Brasilien (förutom Brasilianare förstås, men de må vardna förlåtna): sportjournalister som alltid älskar ultraindividualistisk divig ?sambafotboll? och folk som annars inte är intresserade av fotboll men som håller på Brasilien för att de har läst i tidningarna att man ska det. Till den senare kategorin räknas även alla de kulturpretton som de senaste veckorna synts posera i matchtröjor emedan det numera tycks ha blivit lika chict i dessa kretsar att intressera sig för fotboll som för schlager.

Fotbolls-VM är över och det svenska landslaget behöver inte skämmas över att ha blivit utslagna av bronsmedaljörerna. På lördag börjar allsvenskan igen. Det ska bli intressant att se om alla dessa ?fotbollsfantaster? som ockuperat stolarna framför krogarnas storbildsskärmar- och då och då knackat en på axeln och frågat om offsideregeln – kommer att orka visa sig på några av de allsvenska arenorna eller om det enorma fotbollsintresse som gjort sig gällande i vårt land varit ett övergående fenomen. Den som lever får se.