Kubansk retorik

En diplomatisk kris har uppstått mellan Sverige och kommunistdiktaturen Kuba. Den Kubanske FN- ambassadören Juan Antonio Fernandez Palacaio skall vid ett FN-möte i Genéve den tolfte mars ha yttrat följande replik till utrikesminister Carl Bildt:

"Med sitt aggressiva utfall tog han (Bildt) oss tillbaka i tiden till de icke särskilt ärofyllda dagar av svensk imperialism som var fyllda av blod och smärta. Dess grannländer fick underkasta sig kolonialt slaveri"

Dessutom skall han ha fortsatt med att anklaga Sverige för att bedriva systematisk "etnisk rensning" och att vi och bara tillåter människor vars hudfärg och hårfärg passar med de "tidigare vikingaerövrarnas rasmönster".

Ironiskt att han skulle säga så om ett av de länder i Europa som tar emot flest utomeuropeiska invandrare i relation till folkmängden, det land där varje kritik mot asylpolitiken stämplas som främlingsfientlighet, det land som i år förväntas tredubbla antalet beviljade asylsökningar.

Man får väl helt enkelt konstatera att uttalandet säger mer om Kubas FN-ambassadör än om Sverige. Dessutom har Kubanska myndigheter börjat öppna svensk diplomatpost, en handling som talar sitt tydliga språk om Kubas demokratisyn.

27 kommentarer

 1. Visst var FN-ambassadörens språkbruk minst sagt anmärkningsvärt. Och visst har Sverige ”snygga” siffror vad gäller flyktingmottagande. Och gott rykt internationellt i dessa frågor.

  Men bakom faasaden finns en annan verklighet: Hur ofta ser man invandrare på viktiga positioner i samhället? USA ligger konstigt nog hästlängder för oss, vilket inte vill säga lite. Vi bedriver inte etnisk rensning, men på vissa sätt en otroligt sofistikerad etnisk diskriminering som är långt mer utstuderad än i många andra civiliserade länder, men den är helt informell och svår att bevisa. Försök har dock gjorts och ett tydligt resultat gavs häromåret när journalister kontaktade en rad arbetsförmedlingar påstod att de skulle starta upp något nytt företag i IT-branschen och skulle behöva massor av folk, och bad att få en rad namn med bortsortering av utländskt ursprung. Minns ni resultatet? En rungande majoritet arbetsförmedlingarna ställde upp…..

  Jag vet vad jag talar om. Jag är själv gift med en utomeuropeisk kvinna med mycket stor talang, men hon är helt chanslös här i Sverige.

 2. Etnisk diskriminering är inget typiskt svenskt, att arbetsförmedlingarna är så desperata att förmedla jobb att dom går med på ”KUNDENS” önskemål är väll kanske inte så konstigt, Dom invandrare som hade sökt jobbet hade ju ändå inte fått det om chefen på det företaget sorterat dom eller hur?

  Vidare tror jag inte riktigt på din frus stora talang, Här där jag bor finns det massor med invandrare som driver företag och jag känner och har arbetat som konsult åt flera av dom, deras företag går BRA, vidare har jag på andra företag med svenska chefer arbetat med många engelsktalande invandrare (sådana som ännu ej lärt sig svenska) så kom inte och snacka om diskriminering i Sverige utan gör ett par besök och skaffa dig lite fler intryck än dom du fått från internet och dess bloggar

  För att kommentera själva bloggen så tycker jag det var helt rätt av Karl Bildt att sätta sig upp mot Kuba, det är inte demokrati i det landet där politiska motståndare försvinner i en takt som liknar SCA skogs röjning. Ska bli kul att se fortsättningen på detta.

 3. Jag anser att varje land bestämmer över sitt eget land och om människorna på Kuba vill ha kommunism a lá Castro så får dem väl ha det och det ska varken ngn påläst svensk eller annat land bry sig om och OM det inte passar så är det bara att simma därifrån … förresten vad fan menas med demokrati???… när barn är portförbjudna på vissa restauranger i SVERIGE eller att barn inte får åka 1:klass på tågen för kunderna inte vill ha barn där??? Hur vore att se sig om i sitt i eget land, där man bor först, innan man klagar på andra… borde man förresten inte åka och se hur kubanerna har det i landet först för att överhuvudtaget uttala sig om läget där???? De mår förmodligen bättre än vi i Sverige för där har ingen mer än ngn annan – en jävla massa VD-n med miljonbelopp i fallskärms avtal??? va..? o så jag… ensamstående morsa, sjuk o till råga på allt konstnär och svartskalle aj – aj – aj – aj

 4. Den Kubanske FN- ambassadören Juan Antonio Fernandez Palacaio kanske menar segregeringen i Svergie som ökar, fler elitskolor etc. Han är ju diplomat så nåt menar han väl medan Carl Bildt är som han är och ska inte vara utrikesminister, han retar ju gallfeber på alla och vet mindre om diplomati än Juan Antonio Fernandez. Dessutom utelämnar han USA, Saudi Arabien, Kina etc. och ger sig på småländer utan makt och inflytande – ynkrygg.

 5. Till att börja med vill jag tacka för förolämpningen av min fru, som du inte vet något om. Hon har förmodligen högre utbildning än du, och framför allt en social begåvning förunnad få. Jag tänker inte svara med att förolämpa din fru, det är för låg nivå att göra sånt. Jag vet inte om du har någon.

  När vi talar etnisk diskriminering ingår givetvis inte englsktalande invandrare, eftersom de i princip inte är utsatta för den typen av dikriminering. Jag tänkte faktiskt lägga in det untantaget som en passus i mitt förra inlägg, men det var så självklart att jag förutsatte att de som läser och skriver detta förstod det utan att det behövde skrivas explicit. Suck…

  Ävem om du säkert har rätt om företagen så kan man inte försvara arebetsförmedlingens agerande. Det är liksom inte deras uppgift att diskriminera.

  ”Skaffa dig fler intryck än dom du fått från internet och dess bloggar…”. Faktum är att jag nästan aldrig läser bloggar (!!!) Jag har däremot varit i över 40 länder, totalt 4-5 års tid utanför Sverige i olika sammanhang med olika arbeten både kommersiellet och för exempelvis FN, och jag har sett med EGNA ÖGON att i länder som i många sammanhang betraktas som mer rasistiska än Sverige finns det svarta eller mörkhåriga eller personer med brytning som har bra jobb i en helt annan utsträckning än i Sverige. På en av mina första affärsresor för ett antal år sedan minns jag att av ett tiotal säljchefer inom high-tech företag var över hälften att klassificera som just den grupp som skulle bli diskriminerade i Sverige.

  Dina ord förstärker verkligen de erfarenheter jag har om inskränkta svenska attityder mot invandrare. Man skäms för att vara svensk. Men det var trevligt att läsa om dina positiva erfarenheter av invadrare i arbete i Sverige, det är inte nattsvart, låt oss glädjas!

 6. Till kommunisten: Hmm… just det faktum att det inte finns några fria val i en kommunistdiktatur gör ju ditt första påstående tämligen löjligt. Fast det vore ju ganska löjligt av mig att förvänta mig rationellt tänkande av en kommunist!

 7. … jag anser inte att det är nödvändigt med fria val… otroligt orationellt, eller hur? Vad jag tycker är löjligt att alla har en sådan kommunistskräck i samhället…varför inte läsa på Karl Marx´s sociologiska teori? Men det är väl inget intressant, för där tjänar man inga PENGAR!

 8. Jag är av den enkla åsikten att ingenting gott kommer av någon form av förtryck. Karl Marx idéer kring proletäriatets diktatur är just den form av förtryck som gör att hans idealstat aldrig kan bli annat än ett fantasifoster…

 9. Tänk vad Sverige är ”snälla” som tar emot så många invandrare än många andra eroupeiska länder! Det har inte slagit dig att Sverige har skrivit på en konvention som heter flyktingkonventionen! Vi är inte snälla, det är våran skyldighet! och flyktingars rätt! Konventionen säger vidare att länder som kan erbjuda skydd och har bra ekonomi ska ta hand om dessa människor, vilket kan förklara varför Sverige tar emot relativt många i jämförelse med andra..! Så släpp din illusion om att ”VI” skulle vara ”Snällare” än andra… Och tänk istället på hur väl Sverige uppfyller de mänskliga rättigheterna gentemot sina invandrare och flyktingar! Om Sve var så j-a bra och godhjärtat kan man ju undra varför ensamkommande flyktingbarn efter år på svenska flyktingförvar får förflyttas till sjukhus, bli sondmatade och förnedrade i pressen..? Allt detta trots att det skrivits hundratals böcker om just hur man BÖR ta hand om dessa barn, och HUR man förebygger ohälsa, och trots att Sverige är ett av de få länder som HAR pengar till att hjälpa. Jag menar inte att Cuba följer de mänskliga rättigheterna för jag har aldrig varit där. Men jag vet att den cubanska ambassadören i Sverige har en poäng. Det är alltid lättare att läxa upp andra än att se på sig själv. Det är något som jag tycker att Sverige och Carl Bildt borde göra. Trots alla våra resurser kan vi inte leva upp till de mänskliga rättigheterna, flyktingkonventionen och barnkonventionen. Kanske man borde börja införliva humanare grundinställning till mänskligheten hos t.ex. bloggare först!?

 10. Jag är av den enkla åsikten att ingenting gott kommer av någon form av förtryck. Karl Marx idéer kring proletäriatets diktatur är just den form av förtryck som gör att hans idealstat aldrig kan bli annat än ett fantasifoster…

 11. Till kommunisten: Kommunistskräck? I Sverige är det i princip en norm att vara vänster.
  Det faktum att Cuba är en diktatur och att en diktatur är en ej demokratiskt styrd stat borde väl göra ditt argument högst irrationellt då du säger att folket på Cuba får ha kommunism efter som det är vad de vill. Eftersom det inte finns några fria val och ingen yttrandefrihet går inte det att bevisa. Tror du Kambodjas befokning valde Pol Pot för att han skulle ta död på alla med glasögon?

 12. Har just kommit hem efter närmare ett år på Kuba och jag har inte träffat en enda kuban som är nöjd med läget där. Och den som inte är nöjd kan inte heller ”simma därifrån”, eftersom endast ett fåtal ges tillstånd att lämna landet. När den kubanske ambassadören uttalar sig som han gör blir jag knappast förvånad. De flesta kubanska politiker tycks inte veta någonting om hur världen fungerar utanför det egna landets gränser. Och framför allt: De tål inte kritik. FN-ambassadören är uppenbarligen inte något undantag. Det enda man kan kritisera Bildt för är att han borde kunnat förutse just en sådan reaktion från Kuba. Han bad om den och om det kan kallas diplomati, det vet jag inte.

 13. Anser mig inte alls vara irrationell, sorry, men gjorde inte Castro en revolution när det existerande diktatorn inte gillades av FOLKET? Den jäveln var inte mycket att spara på – om folket inte skulle gilla Castro – så skulle han inte vara kvar – men väldigt tråkigt för dig – folk gillar honom på där även om dem i Florida inte gör det… men de gillar ju Bush och det är vad de får.
  Å så till Trubbel…du har faktist flera bra poäng i ditt anförande…när nu Sverige exporterar krigsmatriel så borde man ju ta hand om konsekvenserna av det på ngt sätt – ett är väl att ta hand om flyktingarna då… en annan sak jag också har undrat över… alla dessa ensamma flyktingbarn… o det är såååå många som vill adoptera… varför duger inte dessa barn till sådana sk blivande föräldrar???? det är en gåta för mig… barn som barn? eller de kanske inte vill ha krigsskadade barn? för mycket problem?? ja… jag vet inte

 14. Anser mig inte alls vara irrationell, sorry, men gjorde inte Castro en revolution när det existerande diktatorn inte gillades av FOLKET? Den jäveln var inte mycket att spara på – om folket inte skulle gilla Castro – så skulle han inte vara kvar – men väldigt tråkigt för dig – folk gillar honom på där även om dem i Florida inte gör det… men de gillar ju Bush och det är vad de får.
  Å så till Trubbel…du har faktist flera bra poäng i ditt anförande…när nu Sverige exporterar krigsmatriel så borde man ju ta hand om konsekvenserna av det på ngt sätt – ett är väl att ta hand om flyktingarna då… en annan sak jag också har undrat över… alla dessa ensamma flyktingbarn… o det är såååå många som vill adoptera… varför duger inte dessa barn till sådana sk blivande föräldrar???? det är en gåta för mig… barn som barn? eller de kanske inte vill ha krigsskadade barn? för mycket problem?? ja… jag vet inte

 15. När diktatorn Batista avsattes av Fidel och Co så kom som sagt dessa till makten. Är det då rätt av dem att göra en högerdiktatur till en vänsterdiktatur istället för att låta folket bestämma? Du tror inte det var så att folket hyste agg mot Batista för att han var en diktator?

 16. …nä det tror jag inte…det handlar om äganderätt… nu äger folk jorden o tillgångarna… då var det Batista o amerikanerna som ägde jorden m m… det är en jäkla skillnad… men nu måste jag dra… jag är ensam morsa o har inte tid med er längre …

 17. kommunisten,
  folket ager ingenting pa Kuba, inte ens sakerna i sina hem. Fidel Castro ager allt, han tar hand om alla folkets tillgangar och pengar och lever ett liv i lyx, folket tvingas leva i fattigdom och svalt. Det ar sanningen, eftersom du inte visste det sa kan du ju erkanna att du har fel, onm du inte tror mej sa tala men en Kuban sa far du se.

 18. what Carl bildt is doing is to make happy his boss Giorge ”the butcher” bush. Of course Swedish politicians are the greatest Ass lickers of American leaders.
  Synd Synd Synd

 19. Det centrala i den sk ”Kuba-krisen” är precis när den kubanske FN-ambassadörens anklagade Carl Bildt för hyckleri, eftersom han i sitt tal om mänskliga rättigheter inte nämnde USA:s Guantanamobas på Kuba eller USA:s krig i Irak.
  Något senare fylls det på med en öppnad postförsändelse och en furiiöst upprörd minister som själv vill genomdriva en total avlyssning av sitt eget lands medborgares post och teletrafik!
  Vi har idag en ?portföljbärare i olika globalekonomiska och politiska sammanhang? som Jonas Thente skrev i DN. Snart väntar ord som ?ondskans imperium?, ?skurkstater? – allt för att föra in Sverige under Bushs vingar.
  Och på bloggarna dyker en kennel av mänskliga rättigheter-försvarare upp från etnicitets-Robban och hans folkomröstning om invandring till humanister som längtar efter den amerikanska Marinkåren ska landstiga i Havanna.
  Och det är klart med en krigslobbyist till minister dyker mycket upp när man vänder på stenarna.

 20. Skönt att den så kallde ”påläste svensken” försvann från bloggen. Även om han hade en halv poäng i någon detalj så tror jag att alla bloggare vill slippa de som förolämpar varandras respektive.

  För övrigt förvånas man att han verkligen försvarade arbetsförmedlingarnas bevisade diskriminering, det är verkligen tveksamt om det är förenligt med – just vad Bildt kritiserade Kuba för – mänskliga rättigheter. Men jag tror faktiskt att vår ”påläste vän” egentligen bara ville provocera, till och men han förstår nog lite bättre än så får vi hoppas. Annars är det riktigt, riktigt illa med vederbörande. Hoppas i så fall att han vidgar sina vyer en vacker dag!

  Tack för mig, ha det bra allihopa, jag bloggar ytterst sällan.

 21. Tack Gode Gud för Bloggen. jag menar att folk äntligen fått möjlighet att på enkelt vis uttrycka sina känslor och åsikter!! Dela med sig av sina innersta tankar och bråka litet med varandra..
  Bättre än att ta till fysiska åtgärder// eller hur?

 22. Helt fascinerad över de svenskar som kritiserar Bildt för att han inte censurerade bort Kuba från listan över diktaturer. Av någon dunkel anledning så tycker dessa svenskar att det är ok när just Kuba systematiskt förtrycker och fängslar oliktänkande, men inte alls ok när de andra diktaturerna gör samma sak. När Amnesty International, Human Rights Watch, Reportrar utan gränser osv osv kritiserar Kuba hårt så ska man ignorera dessa organisationer; det är bara när de kritiserar *andra* diktaturer som man ska ta dem på allvar.
  Det stinker. Men jag börjar förstå hur dessa svenskar fungerar. Jag skrev ett kritiskt inlägg på en blogg som tycker att Bildt borde ha gjort ett undantag för Kuba. Mitt oliktänkande inlägg blev kvar i 2 minuter innan det censurerades bort.
  Då förstod plötsligt jag varför dessa svenskar inte uppfattar det systematiska förtrycket av oliktänkade på Kuba som ett problem.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.