Kubansk retorik

En diplomatisk kris har uppstått mellan Sverige och kommunistdiktaturen Kuba. Den Kubanske FN- ambassadören Juan Antonio Fernandez Palacaio skall vid ett FN-möte i Genéve den tolfte mars ha yttrat följande replik till utrikesminister Carl Bildt:

"Med sitt aggressiva utfall tog han (Bildt) oss tillbaka i tiden till de icke särskilt ärofyllda dagar av svensk imperialism som var fyllda av blod och smärta. Dess grannländer fick underkasta sig kolonialt slaveri"

Dessutom skall han ha fortsatt med att anklaga Sverige för att bedriva systematisk "etnisk rensning" och att vi och bara tillåter människor vars hudfärg och hårfärg passar med de "tidigare vikingaerövrarnas rasmönster".

Ironiskt att han skulle säga så om ett av de länder i Europa som tar emot flest utomeuropeiska invandrare i relation till folkmängden, det land där varje kritik mot asylpolitiken stämplas som främlingsfientlighet, det land som i år förväntas tredubbla antalet beviljade asylsökningar.

Man får väl helt enkelt konstatera att uttalandet säger mer om Kubas FN-ambassadör än om Sverige. Dessutom har Kubanska myndigheter börjat öppna svensk diplomatpost, en handling som talar sitt tydliga språk om Kubas demokratisyn.