Sveriges television okritiska till Castro?

Sveriges Television har fällts av Granskningsnämnden för sin temakväll om Fidel Castro i december förra året. Temakbällen bestod av tre dokumentärer och ett tio minuter långt studiosamtal med en debattör och en författare. Efter programmet fick Granskningsnämnden ta emot 19 anmälningar.

Nämnden konstaterar att programmet saknade balanserade inslag. Vissa kritiska synpunkter på Fidel Castro och hans regim kom i och för sig fram i temakvällens studiodel, men frågan om exempelvis mänskliga rättigheter på Kuba berördes varken i denna del eller på något annat sätt under sändningen", skriver nämnden i sitt beslut.

Kanske är det svenska mediers okritiska hållning till den kubanska diktaturen som gör att så många svenskar överhuvudtaget inte ser styrelseformens avvarter för romantiserade bilder av Che Guevara, rom och kubanska cigarrer?

4 kommentarer

  1. Jag har ingen som helst förståelse över att svenskar åker till Kuba på solsemester, som om det vore till vilket charterställe som helst. Man kommer nämligen inte i kontakt med det riktiga Kuba som solstolle, det har Castro sett till. Istället bidrar du t.ex. till en typ av apartheid, eftersom turister hålls till vissa hotell, stränder, gator, butiker, barer, restauranger, där kubanerna själva i allmänhet inte får vistas. För övrigt förstår jag inte hur man kan ha mage att roa sig någonstans där man vet att lokalbefolkningen inte är särskilt roade själva. Usch! Våra dollar eller vistelse i övrigt hjälper dem inte så mycket! Skulle aldrig få för mig att åka till Kina, Vietnam eller något liknande ställe heller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.