Kränkta är vi allihopa, allihopa…

Det är inte bara missionerande ateister ur förbundet humanisterna som använder den så urvattnade kränkningsretoriken för att få sin vilja igenom (i det fallet handlade det om den ytterst angelägna frågan att få bort biblarna från hotellkedjan Scandics hotellrum). Nu har även ordningsmakten tagit till gråtvalsen och åtalat en så kallad rapduo från skåne för förargelseväckande bettende för att de ska ha "sjungit" "vi ska starta krig mot snuten" och "jävla snutjävel" under en konsert i Landskrona förra året.

Dessbättre har Lunds tingsrätt friat de två artisterna med hänvisning till yttrandefriheten. Tänk om man skulle resonera så lite oftare? Att yttrandefriheten är något att värna om istället för något som skall inskränkas så snart någon liten gruppering påstår sig vara kränkt för att få åtnjuta sina femton minuter i rampljuset?

I det här fallet var det iofs hip hoparna som fick den mediala uppmärksamheten och polisen som fick stå med rumpan bar, men vi har väl alla i färskt minne de båda glassdebatterna där skattemedelsfinansierade lobbyorganisationer sökte uppmärksamhet genom att förklara för oss alla hur kränkande glassnamn som "Nogger Black" och "Girlie" skulle vara. I ett sådant samhällsklimat förstår man att yttrandefriheten är lågprioriterad…

Jag känner mig kränkt (!) som demokrat över hur styvmoderligt behandlad denna demokratiska rärttighet har blivit och hur snävt debattklimatet.

4 kommentarer

  1. Hur tror ni att alla skilsmässobarn känner när deras kompisar helt tanklöst smäller i sig Päronsplit? Nä, det får bli Piggelin för mig i sommar. Fast då har vi ju det här med alla långtidssjuka också… inte lätt.

  2. Jag känner mig kränkt av att ett helt sakligt argument för varför hotellen inte borde medverka i mission viftas bort för en påstådd kränkning som inte existerar. Bortsett från att det är löjligt att bli kränkt av att det ligger en bibel i garderoben på hotellrummet, vilka skäl finns det för att ha biblar på alla hotellrum?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.