Vem skulle gå på en Estoniafestival?

Det är inte bara i Sverige som vi stoltserar med våra maritima fiaskon. Wasamuseet på Djurgården i Stockholm är ett av huvudstadens mest välbesökta, och det med rätta. Det gamla regalskeppet som sjönk på sin jungfrufärd är väl värt en visit och det presenteras på ett såväl pedagogiskt som stämningsfyllt manér.

Också i Storbritannien drar man nu växlar på sjunkna skepp. Det är dock inget regalskepp vi talar om, eftersom landet som "never lost a war" knappast skulle vilja lyfta fram sina militära misslyckanden så som vi i det in absurdum ödmjuka Sverige ständigt ser oss nödgade att göra.

Nej, i Storbritannien är den passagerarfartyget Titanic som lockar turisterna. Senaste tillskottet för "Titanic"-fantaster är att passagerarlistorna nu finns tillgängliga för allmänt beskådande. De har tidigare legat undangömda i några kartonger på det brittiska riksarkivet, men efter ett idogt arbete har originalen plockats fram, skannats och publicerats på internet.

Där kan besökaren titta på den handskrivna texten med vart och ett av passagerarnas namn, deras ålder, nationalitet, yrke och vilken biljettklass de valt. Ett unikt tidsdokument över begynnelsen på en era där långväga resor till rimliga priser gjordes möjliga, menar riksarkivet.

Också i Nordirland, som nyligen återvann sitt självstyre, ämnar man slå mynt av fartygskatastrofen. Det var i Belfast som varvet Harland and Wolff byggde passagerarfartyget, och många är de besökare som letar sig dit för att finna spåren efter det men som lämnar staden besvikna eftersom de är så få.

Sedan freden i Nordirland har turisttillströmningen satt i gång på allvar och myndigheterna börjat vakna. En årlig "Titanic"-festival lockar 30.000 besökare. Idéerna varierar, alltifrån ett spektakulärt utställningscenter till en gigantisk kopia av fartyget i genomskärning.Vad som än händer så börjar det bli bråttom. Allt måste stå färdigt till 2012 då olyckan fyller 100 år.

Ett sådant gyllene tillfälle att lansera den ultimata "Titanic"-satsningen inte får gå förlorat. Perspektiv på smakfullheten i ett sådant projekt skaffar man sig lätt om man ponerar vad man skulle tycka om man om ett knappt sekel under pompa och ståt inrättade en Estoniafestival…

3 kommentarer

 1. ”Ett sådant gyllene tillfälle att lansera den ultimata ”Titanic”-satsningen inte får gå förlorat. Perspektiv på smakfullheten i ett sådant projekt skaffar man sig lätt om man ponerar vad man skulle tycka om man om ett knappt sekel under pompa och ståt inrättade en Estoniafestival…”
  Det var nästan exact vad min man och jag talade om i går kväll, når jag, via et nyhetsbrev ifrån
  http://www.findmypast.com,¨fick vetskap om Titaniclistorna.
  Att lägga listorna på nätet är en god idé; men alla jippon inför 2012 är osmakliga.
  Glassgubben och korvförsäljarna…
  Kan jag kanske sälja detta koncept till dem?
  ”Barnens Titanic”:
  – upplev hur kusligt det kan vara att bli instängd i en hytt på tredie däck
  – vad gör jag när det inte finns en livbåt?
  – rita din egen katastrof
  Tja, många goda uppslag finns det……och vem vill inte tjäna en hacka…

 2. Många händelser som tagit oräkeneliga liv visas redan idag upp med pompa och ståt. Människans historia är en blodig sådan med många krig, olyckor och mycket lidande. Vi får inte glömma bort vårt förflutna hur smärtsamma eller obekväma minnena må vara.

  Med detta sagt så vill jag dock tillägga att vi bör fortfarande ha respekt för de människor som bragts om livet vid dessa händelser och jag hoppas verkligen att dessa nya projekt har detta i åtanke.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.