Sta’n är full av vatten.

Konsekvenserna av klimatfölrändringarna blir allt mer konkreta. Det märker man inte minst i Holland där man nu infört stopp för byggande av sjönära hus. Det flacka kustlandskapet i Holland är en av de regioner som drabbas hårdast vid höjningar av det globala vattenståndet till följd av polarisarnas smältning.

Endast experimenthus som är översvämningssäkra och klarar framtida klimatförändringar som får byggas på eftertraktade sjötomter.

Även i Sverige börjar myndigheterna rusta sig för att möta klimatförändringarnas effekter. Kommunala detaljplaner som inte tar hänsyn till hur klimatförändringar ökar risken för översvämningar ska kunna dras in. Kommunens ansvar för detaljplanen ska förlängas, från dagens tio år till minst det dubbla. Förslagen kommer att läggas fram av klimat- och sårbarhetskommittén i oktober.

Det handlar inte längre bara om att försöka bromsa förändringarna, det handlar om att rusta sig för dess biverkningar. Det kanske blir dags att göra som polarens farsa och flytta ned i båten på permanent basis…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.