Utsläppsrätterna verkningslösa.

Det ser dystert ut på den svenska utsläppsfronten. Trots att EU-direktiv säger att Sverige ska minska sina utsläpp av koldioxid med 30% innan 2020 så finns inga incitament till industrin att minska sina utsläpp. De får fler utsläppsrätter än de behöver.

Enligt nya siffror från Naturvårdsverket ökade den svenska industrin sina koldioxidutsläpp från 2005 till 2006. Inte nog med detta, dessutom tilldelades industrin ångt fler, 12 procent, utsläppsrätter än vad de gjorde av med under 2006 vilket innebär att utsläppsrättssystemet istället för att fungera som hämmande faktor för koldioxidutsläppen fortsätter att vara verkningslöst.

Utsläppsrättsystemet är inget annat än ett fiasko. Konsekvent har industrin helt gratis fått fler utsläppsrätter än avd de kunnat göra av med. Tame miljöministern Anders Carlgren gör inte nämnvärt för att påverka utvecklingen i de förhandlingar kring hur utsläppssystemet ska fungera från 2008 till 2012.

-Behandlas alla länder lika så måste Sverige acceptera det, säger den föga stridbare Carlgren till E24.

Det är inte bara från den svenska industrin som utsläppen inte minskar i önskvärd takt. Rapporter från miljöförvaltningen visar att Stockholm inte kommer att nå de miljömål som satts upp eftersom miljögifter som hormonstörande alkylfenoler, bly, kadmium och kvicksilver fortfarande finns kvar i utsläppen från stadens reningsverk, trots att användningen av de farliga ämnena minskat.

Miljöförvaltningen visar också på att användningen av och följdaktligen även utsläppen av kadmium och kvicksilver, minskat i Stockholmsregionen. Däremot har utsläppen av bly ökat, vilket oroar. En orsak är bly i bilbatterier som misstänks vara en huvudkällan till blyföroreningar. För inte så länge sedan kunde vi läsa om hur farlig luften var att andas i stora delar av huvudstadens tättbefolkade områden. Nu får vi läsa om att vattnet fortsätter att förorenas. I sanning oroande.

Visst är det bra att Reinfeldt åker till staterna och pratar klimatförändringar med George Buske, men nog vore det på tiden att man tog krafttag även mot de inhemska utsläppen?

6 kommentarer

  1. Det är klart att de är verkningslösa. Politikerna vill inte tvinga industrin till några eftergifter. Utsläppsrätterna är bara till för att lugna gemene man.

  2. Inte är det konstigt att dem kommer så bra överens,dem har faktiskt en hel del likheter,även om Reinfeldt är mer undflyende och osynlig än Bush.Det är sorgligt att se vad den nya regeringen har ”åstadkommit” på väldigt kort tid:Färsämringar för dom svagaste i samhället,ingen miljöpolitik att tala om,ett allmänt velande hit och dit,en bostadspolitik som innebär att många billiga hyresrätter inte kan byggas,sänkningar av skatter och förmåner för dom mest välbeställda bl.a.
    Jag vet att inte allt det här hörde hit men det bryr jag mig inte om,det behövs sägas.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.